Hlavní obsah

Eliška Balzerová: Z velké lásky může člověk napáchat největší chyby

Novinky, Lucie Sieglová

Herečka Eliška Balzerová exceluje na prknech Divadla Na Fidlovačce i před kamerou. Za svůj zatím poslední snímek Teorie tygra byla nominována na Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli. Povyprávěla nám o ní.

Foto: Michaela Feuereislová

Eliška Balzerová

Článek

V jednom z rozhovorů zkraje natáčení Teorie tygra jste uvedla, že vás v poslední době příliš scénářů nenadchlo. Čím vás zaujal tento?

Zaujal mě především scénář se zajímavým příběhem, a hlavně charakter postavy, kterou mi Radek Bajgar nabídl. Bylo to pro mne nestereotypní obsazení.

Vaše postava Olgy může být pro někoho tou negativní, pro mě ne tak docela. I když se manželovi snažila řídit život a byla občas k nesnesení, tak z lásky, myslela to s ním dobře. Vy vnímáte Olgu jak?

Stejně jako vy. Nebyla to pro mne úplně negativní postava, alespoň tak jsem ji vnímala. Měla jsem pro ni docela pochopení. Z velké lásky může člověk napáchat ty největší chyby. I já je občas dělám a tak jsem Olgu vzala za svou.

Podtitul filmu je ‚I ochočení muži mohou zdivočet‘. Jak vy sama se díváte na toto tzv. ‚ochočování mužů‘?

Na to ‚ochočování‘, jak píšete, musí být vždycky dva. Tvor, který zdivočel, a jeho krotitel. Někteří muži se dají ochočit velmi snadno, jak bylo řečeno i ve filmu, někdy jim to dokonce vyhovuje.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jiří Bartoška rozebírá následující scénu se svou filmovou manželkou Eliškou Balzerovou.

Zasáhla jste nějakým způsobem do scénáře Radka Bajgara? Myslím z ženského pohledu na vaši postavu.

Nabídla jsem režisérovi a zároveň spoluautorovi scénáře svoji představu té postavy, jak já ji vidím. Mluvili jsme o tom na zkouškách, kdy jsme vylaďovali vztahy mezi filmovými příbuznými, a myslím, že některé moje návrhy přijal, některé ne. Ale naslouchal nám hercům velmi pozorně, to bylo fajn.

Jiří Bartoška, který ztvárnil vašeho manžela Jana, a je za roli rovněž nominován na Českého lva, o vás řekl, že jste dokonalá herečka a že svým herectvím kolegy na place provokujete k dobrým výkonům. Jak vám se s ním hrálo?

To že řekl? Myslím, že spíš on nás všechny inspiroval svým humorem a energií, kterou na natáčení přinášel, přes všechny trable, které ho v té době potkaly. Každý den na ‚place‘ s ním byla radost, a přestože bylo šílené vedro a jeho role byla velká a náročná i fyzicky, nikdy nezkazil náladu a ‚neremcal‘. Máme se spolu rádi a rádi jsme se po dlouhé době setkali před kamerou.

Reklama

Výběr článků

Načítám