Hlavní obsah

Začíná festival Devět bran

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koncert Symfonického orchestru FOK pod taktovkou Libora Peška zahájí v úterý večer ve Valdštejnské zahradě v Praze čtvrtý ročník festivalu česko - německo - židovské kultury Devět bran, který potrvá do 25. června. Věnován je 55. výročí založení státu Izrael.

Článek

"Českou hudbu mám ráda, natáčela jsem zrovna Dvořákovy písně," řekla v úterý novinářům sólistka večera mezzosopranistka Barbara Finková z Argentiny. "Zahájení hudbou Gustava Mahlera je přesné spojení židovské a německé hudby," dodala.

Koncerty i ostatní akce zadarmo

Každý den zve festival do zahrady na tuzemské soubory i skupiny z Izraele, Polska, Maďarska a USA. Na koncerty i další akce je vstup zdarma. "Nechceme na nich vydělávat," řekl ředitel festivalu Pavel Chalupa. Pozvání se týká i filmové přehlídky v Bio Illusion každý den od 18 a 20.30 hodin, kdy budou promítány filmy prvorepublikového producenta Josefa Auerbacha, mj. Cesta do hlubin študákovy duše nebo Extáze (oboje 19. 6.), Turbína (20. 6.) spojená s besedou s režisérem Otakarem Vávrou nebo americký snímek Anne Franková (24. 6.).

Besedy v Bio Illusion

Filmovou cenu festivalu získal právě tento film režiséra Roberta Dornhelma, Stanislav Motl za televizní dokument Nacisté pod ochranou a in memoriam Milan Maryška za seriál Český holocaust. Součástí jsou i besedy od 16 hodin v Bio Illusion. 23. června to bude Deborah Lipstadtová, autorka knihy Popírání holocaustu, Howard Wachtel a prezident festivalu Arnošt Lustig. Vůbec první akcí je výstava dětských kreseb Děti proti teroru o obětech sebevražedných útoků v Izraeli, která je od 10. do 23. června k vidění v Lapidáriu vedle Betlémské kaple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám