Hlavní obsah

Premiéry - Prachy dělaj člověka, Volver i Mravenčí polepšovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru česká krimikomedie Prachy dělaj člověka, drama Pedra Almodóvara Volver a animovaný rodinný film Mravenčí polepšovna. V obnovené premiéře je na DVD uveden film Karla Kachyni Kráva.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka podle scénáře  Radka Johna je černá krimikomedie odehrávající se v současnosti. Příběh je inspirován dvěma největšími a dosud neobjasněnými loupežemi, které se u nás v uplynulých letech staly.

Hlavními aktéry jsou tři kamarádi, které před lety osud dramaticky rozdělil. Nyní se znovu scházejí v kulisách dnešní Prahy. Za jakým účelem se novodobí mušketýři dávají dohromady? Aby společně získali milióny. Loupežné akce se zdařily, ale co dál? Jak si užít naloupených peněz, aniž by na sebe upozornili?

Naši tři hrdinové zjišťují, že je to mnohem těžší, než si původně mysleli. A nemohlo by se jim to podařit bez zázemí mezinárodního zločinu.

Prachy dělaj člověka, Česká republika 2006, 110 min., české znění, režie: Jiří Chlumský, hrají: Tomáš Hanák, Ondřej Vetchý, Michal Suchánek, Renata Visnerová, Anna Šišková, Marek Vašut, Gábina Partyšová...

Volver

Nový film Pedra Almodóvara se odehrává v současném Madridu, v němž existuje spousta živých čtvrtí, kde přistěhovalci z různých španělských provincií sdílejí své sny, životy a osudy s celou řadou dalších etnických skupin. Film Volver vypráví příběh žen ze tří různých generací, které v tomto prostředí díky své dobrosrdečnosti, odvaze a nezměrné vitalitě přežívají všechny nástrahy života - občas dokonce i samotnou smrt.

Jsou jimi Raimunda, která je vdaná za nezaměstnaného dělníka a má dospívající dceru, její sestra Sole, která se živí jako kadeřnice, a jejich matka, která i se svým manželem uhořela. Duch matky se zjeví nejprve její sestře a poté Sole - přestože těmi, s kým má nevyřízené záležitosti, jsou Raimunda a její sousedka Agustina. Tak začíná příběh, který je stejně složitý jako jednoduchý a stejně dojemný jako krutý. Příběh, který ovlivní všechny ženy v rodině Raimundy i jejich nejbližší okolí.

Volver, Španělsko 2006, 120 min., české titulky, režie: Pedro Almodóvar, hrají: Penélope Cruzová, Carmen Mauraová, Lola Duenasová, Blanca Portillová, Yohana Cobová...

Mravenčí polepšovna

Hrdinou animovaného snímku Mravenčí polepšovna je desetiletý školák Lucas Nickle, který se nedávno s rodiči přistěhoval do nového města a zatím si nenašel žádné kamarády. Lucas musí nějak ventilovat rostoucí napětí, a proto si dělá radost tím, že šlape do mravenišť. Mravenci jsou už naštvaní, tak ho pomocí zázračného lektvaru zmenší a unesou do mraveniště, aby ho převychovali. Lucas si pomalu zvyká na neobvyklé životní podmínky a přitom se učí přátelství, soucitu, týmové práci a věrnosti. Zároveň získává na odvaze a sebevědomí. Jeho nové dovednosti však budou brzy vystaveny zkoušce, neboť jeho noví přátelé jej vyzývají do boje na obranu mraveniště před jistým zničením, o které usiluje místní dezinsektor...

The Ant Bully, USA 2006, 89 min., český dabing, režie: John A. Davis, hrají (hlasy): Nicolas Cage, Julia Robertsová, Paul Giamatti, Meryl Streepová, David Kaye, Regina Kingová, Ricardo Montalban, Alan Cumming, Myles Jeffrey... 

Kráva

Příběh podivínského mladíka Adama a jeho ženy podle povídky Jana Procházky se odehrává na horské samotě počátkem tohoto století. Adam je synem svobodné matky nevalné pověsti a celý život zápasí se svým nelehkým údělem. Lidé, o jejichž smyslu života film vypráví, jsou závislí na přírodě a jejich vůle k životu tu prochází každodenní zkouškou. Jeden z nejlepších filmů Karla Kachyni měl premiéru v roce 1993 a získal řadu mezinárodních i domácích cen.

Kráva, Český republika 1994, 86 min., české znění, režie: Karel Kachyňa, hrají: Valerie Zawadská, Alena Mihulová, Radek Holub... 

Reklama

Výběr článků

Načítám