Hlavní obsah

Odhalili sochu Satinskému

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Oblíbený slovenský herec Július Satinský má od neděle v Bratislavě sochu. V Dunajské ulici, kde herec žil, ji za velkého zájmu veřejnosti odhalil jeho přítel a dlouholetý herecký partner Milan Lasica.

Článek

"Julo by měl určitě radost, kdyby svou sochu viděl. Jsem rád, že socha je nerezová, protože to naznačuje, že památka Jula Satinského nikdy nezrezaví," řekl dojatý Lasica. Manželka známého herce Vierka prohlásila, že jí i dětem se socha moc líbí.

Na slavnostním odhalení sochy promluvil také český herec Václav Postránecký, který před Slováky symbolicky smekl klobouk. "My Češi nemáme sochu ani Wericha, ani Buriana, ani Voskovce. Smekám před vámi," uvedl Postránecký. 

Satinského busta je umístěna na kráčejícím stole, který má řidítka a na budově u sochy je umístěné velké ucho, kterým herec naslouchá, co se děje na jeho oblíbené bratislavské ulici. U 3,5 metrů vysoké sochy je umístěna tabule se Satinského výrokem "Na naši ulici je svoboda". Toto motto je zde uvedeno kromě slovenštiny také v maďarštině a němčině, protože ve staré Bratislavě se mluvilo těmito třemi jazyky. Autorem díla je Svetozár Ilavský.

Satinský zemřel 29. prosince 2002 na rakovinu. Byl oblíbený nejen na Slovensku, ale také v Česku. Nezapomenutelná je také jeho filmová role v české veselohře S tebou mně baví svět. Satinský se v životě stěhoval pětkrát, ale vždy jen po Dunajské ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám