Hlavní obsah

Návrat Omegy aneb párplové východního bloku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O maďarské rockové skupině Omega se už moc nepíše, ale to nic nemění na jejím významu. Chcete-li se seznámit, nebo si naopak připomenout kultovní kapelu "socialistického tábora", pak vězte, že vyšla dvoudisková sbírka jejich hitů Best of Omega.

Článek

Omega poprvé hrála v roce 1962 na univerzitě v Budapešti. Členové skupiny prý nemohli vymyslet název, a tak řekli pořadateli, ať si tam napíše, co chce. Napsal Omega. O sedm let později spatřil světlo světa obrovský hit Gyögyhajú lány (česky: Dívka s perlami ve vlasech).

Kapela šla prudce nahoru, s úspěchem koncertovala na západě, setkávala se s největšími ikonami světového rocku (WHO, Clapton, Rolling Stones) a label Decca jí vydal album "OMEGA: Red Star from Hungary". Omega se svým zvukem mohla srovnávat s Uriah Heep i Deep Purple a stejně jako párplové dodnes existuje (alespoň loni ještě hrála).

Dvoudiskový výběr Omegy je hodně rozsáhlý a pokrývá jejich hard-rockové i středoproudové kousky. Máte-li chuť na exkurzi do rockové síně slávy v maďarštině, neváhejte.

Omega: Best of Omega, EMI 2006

Reklama

Výběr článků

Načítám