Hlavní obsah

Nová DVD - Pýcha a předsudek i Philadelphia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden na DVD vychází například poslední filmová adaptace románu Jane Austenové Pýcha a předsudek, dánské drama Můj miláček ráže 6,65 nebo oscarový film s Tomem Hanksem Philadelphia.

Článek

Pýcha a předsudek

Jeden z nejčtenějších a nejoblíbenějších knižních bestsellerů, Pýcha a předsudek britské spisovatelky Jane Austenové, se po více než šedesáti letech vrátila na filmové plátno ve velmi kvalitní podobě.

Klasický příběh lásky a nenávisti líčí osudy pěti krásných sester Bennetových, které jejich matka vede pevnou rukou k životnímu názoru, podle něhož je žena šťastná jedině tehdy, když se bohatě provdá. Jediná Elizabeth se tomuto modelu zatím úspěšně vzpírá. Když se v blízkém zámečku zabydlí svobodný a hlavně bohatý pan Bingley, všichni Bennetovi v čele s maminkou zavětří šanci na výhodný sňatek.

Nejstarší dcera Jane, citlivá a krásná dívka panu Bingleymu okamžitě podlehne. Mladší Elizabeth se zase zamlouvá jeho přítel, pan Darcy, který ovšem vypadá jako ukrutný snob a navíc má podle všeho prsty v krizi, která později naruší vztah Jane a pana Bingleyho.

Pride and Prejudice, Velká Británie 2005, 123 min., režie: Joe Wright, hrají: Keira Knightleyová, Brenda Blethynová, Donald Sutherland, Judi Denchová, Matthew MacFadyen...

Můj miláček ráže 6,65

Dánské drama Můj miláček ráže 6,65 se zabývá problémem zbraní ve společnosti.

Film je příběhem mladého samotáře Dicka, který žije v chudém hornickém městě Estherlope. Když jednoho dne koupí malou pistoli, zjistí, že ho nebezpečně přitahuje i navzdory jeho horlivým představám o míru. Společně se svým novým parťákem brzy přesvědčí další mladé outsidery ve městě, aby se přidali k jeho tajnému spolku, který pojmenuje Dandies -spolek s vizí míru a zbraní. Navzdory přísnému pravidlu Dandies, že nikdy nepoužijí zbraň, se tito mladíci ocitnou v tísni a zjistí, že pravidla jsou pro to, aby se porušovala.

Dear Wendy, Dánsko 2005, 100 min., režie: Thomas Vinterberg, hrají: Jamie Bell, Alison Pillová, Michael Angarano, Bill Pulman, Danso Gordon...

Philadelphia

Oscarový snímek s Tomem Hanksem byl jeden z prvních, který reagoval na problematiku AIDS.

Andrew Beckett je mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, že o místi ho připravily předsudky, strach, panika a odpor. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ - nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá. Soudní spor začíná.

Philadelphia, USA 1993, 123 min., režie: Jonathan Demme, hrají: Tom Hanks, Denzel Washington, Roberta Maxwellová, Buzz Kilman, Karen Finleyová...

Hook

Rodinný film Stevena Spielberga byl natočen podle známé dětské knihy Jamese Matthewa Barrieho Peter Pan.

Právník Petr Banning má na svoji rodinu málo času. Prošvihne dokonce i důležitý baseballový zápas svého syna. Na přemlouvání své ženy Moiry si vezme pár dnů volna a odletí s rodinou do Londýna, navštívit babičku Wendy. Petrovy děti Jack a Maggie jsou uneseny pirátským kapitánem Hookem do Země Nezemě. Petr cítí, že přišel o děti proto, že je zanedbával, ale neví co má dělat.

V noci ho navštíví malá víla Zvoněnka Zvonivá a připomene mu, že jako malý kluk býval Petrem Panem a vedl v Zemi Nezemi partu ztracených chlapců. Víla Petra odnese do Země Nezemě. Jeho vlastní děti ho nepoznávají. Petr se snaží upamatovat se na své dětství a znovu nalézt ztracenou schopnost létat. Hook mu na to dává tři dny. Pak s ním vybojuje rozhodující duel.

Hook, USA 1991, 137 min., režie: Steven Spielberg, hrají: Dustin Hoffman, Robin Williams, Julia Robertsová, Bob Hoskins, Maggie Smithová, Caroline Goodallová, Charlie Korsmo, Amber Scottová, Laurel Croninová, Phil Collins, Arthur Malet...

Ozvěna smrti

Napínavý thriller, jehož děj se odehrává v prostředí opuštěné nemocnice. Do ní vniká skupinka mladých lidí, kteří si tu na Halloween chtějí užít trochu zábavy. Místo toho, ale odkrývají zdejší děsivá tajemství. Aby odtud unikli, musí spolupracovat. A to nebude snadné. Mezi živé se totiž připletli duchové.

Boo!, USA 2005, 90 min., režie: Anthony C. Ferrante, hrají: Trish Corenová, M. Steven Felty, Jilon Ghai, Josh Holt, Taylor Hurley, Happy Mahaney, Rachel Melvinová, Shirlene Quigleyová...

>

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám