Hlavní obsah

Vlastenec Neil Young prozřel a táhne proti Bushovi

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident George W. Bushe koná věci, které nejdou pod vousy mnoha špičkovým a politicky citlivým hudebníkům. Od dob Lyndona Johnsona, Richarda Nixona a války ve Vietnamu nebylo ve Státech prezidenta, který by vzbudil tolik nevole. Postavil se proti němu už kde kdo, Brucem Springsteenem počínaje, R.E.M., Ministry nebo Pearl Jam konče. Písničkář Neil Young je ale první, který o Bushově politice napsal celé album.

Článek

Jmenuje se Living With War - česky Život s válkou - a je přehlídkou strastí, útrap, výčitek, protestů i víry v dobré časy, zkrátka všeho, co má v současnosti politický písničkář Young na srdci. Nahrát monotématické album sice není v populární hudbě nic výjimečného, zasvětit ho ale kritice vlastního prezidenta je neobvyklé. Young je pro tuto práci ten pravý, revolucionář k pohledání.

Když v roce 1970 zemřeli při srážkách s policií při demonstracích proti válce ve Vietnamu na univerzitě v Kentu čtyři lidé, Young, který tehdy hrál ve skupině s Crosbym, Stillsem a Nashem, napsal písničku Ohio. Po 11. září 2001 věnoval skladbu Let"s Roll pasažérům letadla, kteří teroristům zabránili zaútočit na Bílý dům.

Poté dokonce podpořil Bushe, když prosazoval omezení osobní svobody Američanů jako daň válce proti terorismu.

Dnes však stojí proti němu. V rozhovoru pro časopis Rolling Stone řekl: "Dostal jsem se z jednoho extrému do druhého. Bush mě zklamal." Na desce zpívá o vojácích, kteří umírají v Iráku, lživé politice vládních elit, náboženském fanatismu i svém vztahu k rodné zemi.

Politickým tématem se mu dokonce podařilo odpoutat pozornost od profesní stránky, která je sotva průměrná. Young je jako hudebník minimalista, jenž je schopný pouze chabě rozvinout beztak sporý hudební nápad (v písni Roger And Out rezignoval i na to). Jako zpěvák je na štíru, věčně padá za hranici intonační přesnosti a celá nahrávka má zvuk jako demosnímek nějaké gymnaziální kapely z Broumova.

Pravda, natočil ji na jedenáct dnů. Ale nemusel. Politická otevřenost na desce je sympatická. Uzavřít ji nicméně kýčovitou písní America The Beautiful se stohlavým sborem - to si mohl klidně odpustit.

Neil Young: Living With War

Warner Music, 41:52

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám