Hlavní obsah

Medeski, Martin & Wood se hlásí k hip hopu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní hvězdnou úterního koncertu na pražském Žofíne v rámci festivalu United Islands Of Prague je americké trio Medeski, Martin & Wood, které obrátilo zájem jazzu k funkovým groovům a rytmickým smyčkám.

Článek

Pojetí vyplývá z obsazení souboru, který tvoří varhaník John Medeski, kontrabasista Chris Wood a bubeník Billy Martin. S triem spolupracovala řada slavných muzikantů, jako je DJ Logic, kytarista Living Colour Vernon Reid nebo jazzový kytarista John Scofield. "S tím zrovna chystáme novou desku," prozradil Novinkám před koncertem John Medeski, " Bude ještě mnohem odvázanější než předchozí společné album A Go Go , které mělo pevnější strukturu."

Soubor nemá pocit, že by na někoho vědomě navazoval, ale přiznal, že velkou inspirací jim byl hip hop. "Pro mě jako pro bubeníka je nejsoučasnějším a takřka neuvěřitelným vyjádřením rytmu," řekl Billy Martin a dodal: "Práce DJů a dalších lidí, kteří v klubech experimentovali s rytmy, mi evokovala doby začátků jazzu, který býval také městkou taneční hudbou. V New Orleansu se kombinovala různá pojetí, tančilo se a velkou roli hrál rytmus. V hip hopu je to podobné. Velkou roli v něm má producentský pohled, kdy se kombinují různé prvky a používají nejrůznější samply. Co se ovšem dělá ve studiu, my můžeme hrát živě. John může hrát klasicky, jako ve vážné hudbě, Chris a já popově nebo jazzově."

John Medeski také zdůraznil, že hip hop přinesl svobodu: "Současný rytmus je velmi osvěžující, protože v sobě má něco svingujícího. Pevné rytmy z osmdesátých let nudily, nebyl v nich prostor na improvizaci, Hip hop otevřel nový svět, plný variací, kdy nemusíte hrát pořád dokola totéž, rozrušil pevné metrum, umožnil hrát proti, ale základní rytmus přitom zůstal patrný."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám