Hlavní obsah

Noví Red Hoti: zkopírovali písničku Toma Pettyho?

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Red Hot Chili Peppers si zadělala na obrovský trapas. Jejich hit Dani California, který hrdě umístila na první místo desky Stadium Arcadium, zní stejně jako stará písnička Toma Pettyho Mary Jane´s Last Dance! (video uvnitř článku)

Článek

Nedávno vypustili RHCP do světa své dvojalbum Stadium Arcadium. Když někdo desku zkopíroval a umístil na internet, velmi emotivně vyjádřili své znechucení. Otázka však zní: mají oni sami čisté svědomí?

Písnička od Toma Pettyho má stejné akordy, podobné tempo a náladu. I texty jsou trochu podobné, upozornilo americké rádio WGMD-FM. Takové spory jsou však vždy těžko řešitelné, málokterý soud potrestá muzikanty jen na základě relativní podobnosti písniček.

Z vyjádření odborníka z chicagské univerzity Travise Jacksona pro časopis Rolling Stone vyplývá, že písničky jsou sice v mnohém shodné, ale před případným soudem to neobstojí.

Poslechněte si obě písničky a hlasujte v anketě!

Klip Toma Pettyho najdete zde.

Klip RHCP najdete zde.

Anketa

Je podle vás Dani California kopie?
Ano
27,5 %
Ne
56 %
Těžko říct
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám