Hlavní obsah

Krev, umění a revoluce

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum moderního umění ve Vídni představuje díla vídeňských akcionistů (Wiener Aktionismus), jejichž happeningy od 60. let působily značný mediální rozruch. Smyslem tvorby byla akce, v níž se umění spojovalo s divadlem a erotickou či náboženskou provokací.

Článek

Hlavní představitel směru Hermann Nitsch občas připomínal velekněze, který organizuje pohanský rituál, během něhož bylo rozčtvrceno tele a ukřižovaný člověk - určený k symbolické oběti - byl potřísněn jeho krví. Ještě v roce 1981 Nitschovu výstavu v Rakousku zakázali jako urážku veřejného vkusu.

Nyní je autor, stejně jako jeho kolegové Günter Brus, Otto Muehl a Rudolf Schwarzkogler, považován za výtvarného klasika. Představitelé vídeňského akcionismu se inspirovali i Sigmundem Freudem a při svých akcích odhalovali potlačované pudy, sexuální tabu, úzkosti a agrese. Jejich nejskandálnější akce Umění a revoluce, uspořádaná na vysoké škole ve Vídni 7. června 1968, vešla do dějin jako "univerzitní prasárna" ("Uni-Ferkelei").

Brus, Muehl a Wiener se za zpěvu státní hymny vysvlékli do naha a na rakouské vlajce vykonávali tělesnou potřebu, onanovali, bičovali se, rozmazávali exkrementy po těle a zvraceli. Vše sledovalo na 300 diváků. Akce měla soudní dohru, po níž byli autoři vykázáni z Rakouska. Exponáty pocházejí ze sbírky Julia Hummela, zahrnují originální dokumenty, fotografie akcí, filmové dokumenty a to, co po akcích zbylo jako "umělecké relikvie."

Vídeňský akcionismus. Sbírka Julia Hummela 5. 5. - 16. 7. 2006 MUMOK (Museum moderner Kunst), Vídeň www.mumok.at, otevřeno út - ne 10-18, čt 10 - 21

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám