Hlavní obsah

X-Men potřetí akční řachanda pro smích

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při zběžném pohledu na další akční sci-fi film v našich kinech X-Men: Poslední vzdor Bretta Ratnera se zdá, že autoři postupují v tomto žánru jako výrobci auťáků. S každým dalším filmem se snaží překonat předchozí technické zázraky a stvořit silnějšího hrdinu, který bude mít víc koňských i supermanských sil pod kapotou (či kdekoliv jinde).

Článek

Je to někdy závod o to, co nového ještě dovedou v žánru akční podívané filmaři trikově natočit a co hvězdy umějí rozbít. Takové hračičkaření má ohromovat i vyznívat nadsazeně, komicky. Představte si ale dva X-Many, mutanty v lidské podobě, jeden vyzdvihne na dálku auto a mrští hromadou železa proti zástupu vojska. Druhý šlehne z dlaní bleskem a ve vzduchu letící vůz zapálí, zatímco třetí jej naopak okamžitě zmrazí, až se orosí jinovatkou. To byl mutantí útok i vypečená obrana, očividně tvůrci mysleli i na to, že pro děcka se podle filmu udělá počítačová hra.

V závěrečné části filmové trilogie X-Manů, natočených podle jednoho z nejdelších komiksů na světě z produkce slavného nakladatelství Marvel, si připadáte jako v hračkářství, které ovládli teenageři bez dozoru, aby se pořádně vyblbli. X-Mani toho svedou skutečně hodně. Bouchají auta, stěhují se mosty, věže se drolí, všude se tříští sklo a v žilách vibruje testosteron. Do toho se zamíchá psychologie, nové technologie, politika a máte tu boj o záchranu zeměkoule. Dobře, každý si rád někdy zablbne.

Ovšem potom mezi týpky zabloudil scenárista, aby napsal dojemný i alegorický příběh o outsiderech s nadlidskými schopnostmi, kteří bojují za svoje společenské uznání -třeba za to, že není důležité, jakou barvu kůže máte, jestli bílou, černou nebo mutantí. Vždyť i mutant by měl být ve vládě Spojených států -jestli už tam náhodou není.   Poslední vzdor kulminuje v kolosální bitvě o zázračný lék, kterým chce lidstvo vyléčit zmutované a nebezpečné kreatury, aby je zbavilo jejich dovedností. Jenže třeba Magneto (s přehledem hrající Ian McKellen) nechce o něčem takovém ani slyšet a vytáhne do šíleného boje s Bratrstvem. Na stranu lidstva se postaví naopak nudní klaďasové Storm (Halle Berry) nebo Wolverine (Hugh Jackman). Na scénu se vrací hrdinka Jean Grey, která zemřela v druhém díle a tentokrát rozpoutá Armaggedon na zemi jen hnutím své rozpolcené mysli.  

Akční řachanda, která se snaží být uvnitř takhle vážná, je prostě k smíchu, nic na tom nezmění ani romantické finále, které okoření nešťastná láska.

X-Men: Poslední vzdor

X-Men: Poslední vzdorUSA (2006), 104 min.

X-Men: Poslední vzdorUSA (2006), 104 min.Režie: Brett Ratner, hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, Rebecca

X-Men: Poslední vzdorUSA (2006), 104 min.Režie: Brett Ratner, hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, RebeccaRomijn-Stamos

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám