Hlavní obsah

Almodóvar se vrací do dětství obklopen ženami

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský režisér Pedro Almodóvar nepřijel do Cannes poprvé. Jak známo, kdo tu jednou uspěl, dostává další pozvání. Když ale před sedmi lety film Vše o mé matce sklidil bouřlivé ovace a pak překvapivě dostal "jen" Cenu za režii (Zlatou palmu dala porota belgické Rosettě), byl z toho docela skandál.

Článek

Almodóvarův návrat do canneské soutěže pak čekal asi málokdo, a skutečně - film Špatná výchova poskytl předloni pouze k mimosoutěžní projekci. Nicméně to, že ho festival zařadil na nejprestižnější pozici - jako zahajovací film - mohl nejslavnější španělský filmař vzít jako omluvenku.

Buď jak buď, svou novinku Volver (Návrat) dal opět do soutěže a jakkoliv je na tipování ještě hodně brzo, minimálně mezi favority patřit bude. Vyrůstal jsem mezi ženami "Není to feministický film, ale film o ženách," charakterizovala snímek výstižně představitelka jedné ze šesti hlavních ženských rolí Blanca Portillová.

"Vracím se jím do dětství, které jsem prožil mezi ženami - matkou, sestrami, tetami, ženy mě vychovaly," potvrdil její slova Almodóvar a připomněl předchozí Špatnou výchovu, která rovněž vycházela z jeho vzpomínek na dětská léta. "Neznamená to ale, že bych ve skutečnosti zažil podobný příběh, ten návrat spočívá v tom, že všechny ženské postavy filmu vycházejí z žen, které jsem v dětství znal, a podobné příběhy jsem slýchal vyprávět spíš jako legendy. Děj filmu je kompletní fikce," dodal Almodóvar.

Ústřední postavu, matku patnáctileté dcery, která na začátku filmu zabije svého otce, ztvárnila španělská herečka Penélope Cruzová, která tu podala jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší výkon své kariéry. Jako by to ale přitom ani nebyla ona, divák si při pohledu na ni připomene Sophii Lorenovou v držení těla při chůzi, Claudii Cardinalovou v mimice obličeje...

Penélope Cruzová je ta nejkrásnější

Almodóvar tento režijní záměr neskrývá. "Penélope je rozhodně nejkrásnější žena, s jakou jsem kdy točil. Navíc jsem ale chtěl, aby připomínala ony silné skvělé ženy z filmů italského neorealismu na přelomu padesátých a šedesátých let. Mnohé jsme docílili makeupem, všimněte si, že Penélope má kolem očí silné černé protažené linky, což dneska působí trochu vulgárně, ale zároveň krásně. A o to mi šlo," dodal Almodóvar.

Cruzová se své stylizaci do podoby slavných Italek usmívá: "Učila jsem se je hrát, studovala především, jak vyzařovat tu obrovskou energii, která z nich sálala. Jestli to vyšlo a na plátně je připomínám, jsem ráda, protože takový jsem měla domácí úkol." O práci s Pedrem Almodóvarem pak herečka řekla: "Je to naprosto neuvěřitelný muž, protože ví o ženách úplně všechno. A je také k ženám neskutečně příjemný, přátelský, je velká radost s ním pracovat." Almodóvarův film Volver bude mít v Česku premiéru 28. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám