Hlavní obsah

V Hradišti řádí šakali smutných let

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Slovácké divadlo prožívá jedno z krásných, záviděníhodných vzepětí, jaká mohou potkat jenom divadla, kde za jeden provaz táhne dobrá parta. Znovu to ukázala Šakalí léta, které Režíroval Radek Balaš.

Článek

Šakalí léta si lidé pamatují z vtipného, živého, rockandrollového filmového muzikálu Jana Hřebejka. Na jeviště je uvedli, a nepříliš zdařile, nejprve v Plzni. Nyní se titul podle scénáře Petra Šabacha, Petra Jarchovského a Hřebejka v režisérově úpravě a v dramaturgii exředitele ND Brno Mojmíra Weimanna objevil ve městě Hradišťanu a desítek dalších cimbálovek, jak je starobylé královské město obecně pociťováno. Obstojí v něm rock´n´roll?

Velké sólo Jiřího Hejcmana

Šakalí léta ve Slováckém divadle jsou jako všechno, co vychází z dílny Radka Balaše, promyšlena režijně i choreograficky. Inscenace je úsměvná, snová, mladicky nesmiřitelná stejně jako film, přesto diváka občas zamrazí. Zvláště ty, kteří čas křivení duší a charakterů, čas přetvářky a mocí lehce dušeného vzdoru pamatují.

Hradišťští herci jsou dobří muzikanti, to je na Slovácku každý. Songy Ivana Hlase, jež zdobí filmový Český lev, zvládají spolehlivě. Jevišti vévodí Jiří Hejcman v roli neskutečně nepolapitelného a nezlomného Bejbyho. Vše ostatní je pojato kolektivně, téměř spartakiádně, řeklo by se. Výsledek ale stojí za to. Šakalí léta prokázala životnost i mimo filmové plátno. A chválím Slovácké divadlo i za obsáhlý, velmi dobrý program k inscenaci.

Možná přijde i Grebeníček

Divadelníci pozvali Aloise Grebeníčka, aby 3. června pokřtil vydané CD Šakalích let s písněmi a některými dialogy z inscenace. "Děj muzikálu se odehrává v 50. letech a my jsme hledali někoho, kdo má k té době kladný vztah," vysvětluje pro mnohé šokující záměr divadla jeho mluvčí Josef Kubáník. Právě lidé jako Grebeníček reprezentují ducha padesátých let, před nímž Šakalí léta varují.

Nejde však o recesi, ale především o vážně míněný protest divadelníků proti šest let odkládané kauze.

Slovácké divadlo Uherské Hradiště - Ivan Hlas, Petr Šabach, Petr Jarchovský, Jan Hřebejk: Šakalí léta. Divadelní adaptace, režie, choreografie Radek Balaš, dramaturgie Mojmír Weimann, scéna a kostýmy Lucie Kuropatová-Freundlich, aranžmá a realizace hudební nahrávky Kryštof Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám