Hlavní obsah

Divadelní premiéry Dagmar Havlové se blíží

Dvě veřejné generálky a jedno předpremiérové představení hry amerického dramatika Israela Horovitze nazvané Chvíle pravdy čekají tento týden herečku Dagmar Havlovou. Premiéra inscenace pro dva herce režiséra Ladislava Smočka, v níž vystupuje i Petr Kostka, je do pražského Divadla na Vinohradech ohlášena na 17. března.

Článek

Podle informací vinohradské scény se zadaného představení 10. března osobně zúčastní Horovitz, do Prahy přijede už začátkem týdne. Do konce měsíce bude mít Hodina pravdy ještě jednu reprízu, a to 21. března.

"Horovitze čeká v Praze, kam přijede poprvé, přijetí u primátora Pavla Béma a také u starosty Prahy 2 Michala Basche. Má se setkat s novináři," řekl Alexander Jerie. Překládat jeho hry začal už před čtyřmi lety, kdy šéfoval literární a hudební agentuře DILIA. Tato agentura Horovitze zastupuje dodnes. Horovitzovu besedu s divadelníky připravují americké velvyslanectví a Divadelní ústav na 16. březen do Malého Nosticova divadla na Kampě.

Moderátorem má být dramaturg české první scény Jan Hančil. Havlová se na své mateřské scéně objeví po téměř devíti letech a na návrat se těšila. Horovitzův text pro dva herce s příběhem osamělé ženy, která se stane hospodyní u stárnoucího profesora hudby a angličtiny, aby vyřešila své životní otázky, si prý vybrala sama. Připomíná jí Gazdinu robu, v níž na Vinohradech také hrála. Bylo jí blízké téma osobnosti, která se vzepře všem pro svou lásku.

Hledání pravdy a zodpovědnosti člověka k člověku

"Je to text o hledání pravdy, zodpovědnosti člověka k člověku a jejím nalezení," řekla již dříve Havlová. Věřila, že si autor na českou premiéru v Praze nalezne čas. Israel Horovitz, dramatik a ředitel divadla Glocester v Massachusetts, zatím není v Čechách příliš známý. Jeho hry se však úspěšně hrají v Americe, ve Francii, v Německu i Británii.

Protagonisté tragikomedie Chvíle pravdy mají skvěle napsané charaktery, plné lidskosti a opravdovosti. Nejen proto má tato inscenace podle dramaturga vinohradské scény Tomáše Vondrovice všechny předpoklady stát se silným diváckým zážitkem. Horovitz patří k nejúspěšnějším a nejproduktivnějším americkým autorům. Narodil se v roce 1939 ve Wakefieldu. Svou první hru The Comeback napsal v 17 letech.

Dagmar Havlová opustila hereckou dráhu po sňatku s prezidentem Václavem Havlem v lednu 1997. Do poslední divadelní role, jíž byla postava královny Kristiny ve známém Strindbergově dramatu, se vrátila na podzim 1997 při sedmi benefičních představeních ve prospěch postižených záplavami. Poslední bylo na Vinohradech 11. prosince 1997. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám