Hlavní obsah

Japonští bubeníci jsou senzací Vídně

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturní senzací se stalo pro vídeňské publikum hostování japonského bubenického souboru Yamato, který od 17. do 29. ledna v novém muzejním komplexu Museumsquartier zvedá zcela zaplněný sál ze sedadel programem Kami nari (česky Hrom), v němž bubnují na tradiční japonské bubny daiko.

Článek

Vyprodáno je všech 15 koncertů. Pět mužů a pět žen předvádí v osmi číslech dvouhodinového programu vrcholnou show. Největší z bubnů, odaiko, je skutečným monstrem a musí na něj hrát dva lidé. Členové souboru hrají nejen na bubny a gongy, ale i na strunné šamiseny a kota, flétny šinobue a šakuhači či na malé činely.

"Pocházíme všichni z jednoho místa Nara," říká Masa Ogawa, který soubor založil v roce 1993. "Naše jméno znamená bubeníci Japonska a při hře na tradiční bubny daiko jako bychom přenášeli tlukot svých srdcí, zvukovou podstatu všeho živého. Cítíme sílu a vášeň rytmu, energii, která by měla souznít i se srdci posluchačů."

Po návštěvě Rakouska bubeníci pojedou do Budapešti a Bratislavy. 5. března je Pragokoncert Bohemia doveze i do Prahy. Koncert v Kongresovém centru bude jejich vůbec první vystoupení v Česku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám