Hlavní obsah

Medvídek Pú je s námi už 80 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je malý, mlsný, hloupoučký a ukrutně slavný. Ze všeho nejradši se štrachá ve sklenicích s medem. Jmenuje se medvídek Pú a jeho darebácké kousky daly dokonce vzniknout soutěži v házení klacíků z mostu do řeky, což je činnost, které se Pú rovněž s oblibou oddává. A to již 80 let.

Článek

První povídka o medvídkovi byla otištěna 24. prosince 1925 v listu London Evening News. Měla hezky popisný název: "První kapitola, ve které se Pú potká se včelami a vypravování začíná." Následujícího roku již vyšla v knižní podobě spolu s dalšími devíti příběhy pod názvem Medvídek Pú. Dva roky nato přibylo Púovo zátiší a posléze tyto tituly začaly vycházet společně.

Měly obrovský úspěch a medvídkova dobrodružství se stala tak populárními, že jejich autor, britský spisovatel Alan Alexander Milne napsal o Púovi další knihy a básně. Byly přeloženy do více než 40 jazyků. Proslavili se i Púovi kamarádi - nezbedný tygr, ustrašené prasátko a flegmatický oslík Ijáček. A ovšem i Kryštůfek Robin, přítel všech zvířátek ve Stokorcovém lese.

Pú dostane novou kamarádku

Jeho dny se ale zdají být sečteny, alespoň pro příští animovanou sérii studia Disney. To se prý rozhodlo vnést do příběhů o Púovi svěží vítr v podobě nové medvíděcí kamarádky - rozpustilé divošky dosud beze jména.

"Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum." Tak se začíná vyprávění o Púovi, který byl ze všeho nejdřív jen obyčejným plyšovým medvídkem, jehož dal spisovatel Milne svému synovi Christopherovi - Kryštůfkovi k narozeninám. K medvědovi s malým rozoumkem časem přibyli oslík Ijáček, prasátko, klokánek a pruhovaný tygr.

Sova a králíček měli svůj původ ve zvířatech, která žila nedaleko Christopherova domu. Púovy skopičiny se odehrávají v Ashdownském lese v Sussexu v jižní Anglii, kde měla Milneho rodina dům. A právě do Ashdownského lesa směrují dodnes Púovi fanoušci. Chodí hlavně k Púovu mostu, ze kterého házejí do vody proutky a dívají se, jak je proud unáší - tak jako to dělal Pú s Kryštůfkem Robinem.

Pú je také nejbohatší pohádkovou postavou. Ročně vynáší 5,9 miliardy dolarů, což je více než Mickey Mouse či Harry Potter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám