Hlavní obsah

Zemřel tvůrce Pojďte pane, budeme si hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S úspěšnou animovanou sérií režiséra Břetislava Pojara o dvou medvědech, kteří se potkali u Kolína, nazvanou Pojďte pane, budeme si hrát je spojeno jméno výtvarníka Miroslava Štěpánka. Teprve v neděli jeho přátelé oznámili, že 28. listopadu zemřel. Stalo se tak po krátké nemoci krátce před jeho dvaaosmdesátinami.

Článek

Do posledních chvil se věnoval přípravám své autorské výstavy a monografické knihy. Spolu s Pojarem spolupracoval Miroslav Štěpánek například i na nezapomenutelné, ač nedokončené adaptaci Trnkovy knížky pro děti Zahrada. Na jejím podkladě vzniklo v rozmezí let 1974 až 1977 pět krátkometrážních snímků - Milovník zvířat, O té velké mlze, Jak ulovit tygra, Velryba Abyrlev a O myších ve staniolu.

Miroslav Štěpánek se narodil 2. prosince 1923 v Libčici nad Vltavou. Pracoval jako ilustrátor, výtvarník a grafik, od začátku 60. let se začal soustavně uplatňovat jako výtvarník kreslených filmů. Veleúspěšnou se stala právě série krátkých poloplastických grotesek odstartovaná snímkem Potkali se u Kolína o dvou malých medvědech, proměňujících se v zápalu hry ve všechno možné. Některé díly spolurežíroval či režíroval právě on.

V roce 1964 vznikl v režii Václava Bedřicha kreslený film 40 dědečků, moderní pohádka s výstižnou zkratkou ve výtvarných návrzích i v animaci. Stejné postupy použil ve westernových groteskách Kamenáč Bill a drzí zajíci, Kamenáč Bill a ohromní moskyti a Kamenáč Bill a přepevné laso. Zálibu ve stylizaci a abstraktně-surreálné kresbě a malbě uplatnil Štěpánek ve filmech Pomsta (1968, režie Jiří Brdečka) a v autorském snímku C. K. Střelnice z roku 1969.

Společně s Pojarem připravil i sérii televizních večerníčků O Dášeňce. Kvůli neshodám se pak oba tvůrci rozešli. Štěpánek poté vytvořil návrhy pro celovečerní loutkový film Krysař, chystaný v 80. letech Evaldem Schormem. Realizace režijní i výtvarná nakonec připadla Jiřímu Bartovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám