Hlavní obsah

ČT uvede film Jaromíra Polišenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize uvede nový televizní film režiséra a letošního držitele televizní ceny Elsa Jaromíra Polišenského s názvem Stříbrná vůně mrazu. Snímek, k němuž napsal scénář debutant Václav Holanec, se vrací do doby těsně po listopadové revoluci a zachycuje atmosféru vládnoucí na malém českém městě. ČT film nabídne v hlavním večerním čase 17. listopadu na ČT1.

Článek

"Je to příběh středoškolské profesorky, která během listopadové revoluce přijde o manžela a je nucena ve svých 45 letech hrát vabank o život. Všechno se jí změní a je nucena si najít novou cestu životem," řekl Polišenský před projekcí snímku novinářům. V hlavních rolích diváci uvidí Janu Janěkovou, Martina Písaříka, Jaromíra Dulavu, Oldřicha Vlacha či Ladislava Freje.

Režisér se pravidelně ve svých snímcích vrací k historickým tématům a i příběh situovaný na počátek roku 1990 považuje již za historický. "Města a všechno se změnilo takovým způsobem, že dnes je to dobový film," podotkl režisér.

Před pár dny se Polišenský radoval ze čtyř televizních cen Elsa pro snímek In nomine patris, který režíroval. Film o takzvaném čihošťském zázraku a smutném osudu faráře Toufara, jenž nepřežil výslechy tehdejší Státní bezpečnosti, získal cenu za nejlepší pořad původní dramatické tvorby. Další ceny získal Polišenský za režii, Jan Drbohlav za scénář a Viktor Preiss za hlavní roli faráře.

In nomine patris je završením historické trilogie na témata z dob před 50 až 60 lety. První dvě části tvoří film Ex offo (1998), příběh obhájce K. H. Franka, a Gambit (2000), v němž se autor dívá na případ babické vraždy očima mladého novináře.

"Není to tak, že bych si programově řekl: Budu dělat historické věci. Většinou je to tak, že je to příběh lidí, který má smysl vyprávět, že to něco dá i dnešnímu člověku," řekl Polišenský na otázku, proč jej lákají historická témata. I další televizní film s názvem Swingtime, na kterém pracuje, se opět ohlédne do minulosti a opět do 50. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám