Hlavní obsah

Letohrádek zachráněn

Právo, Vítězslav Jandák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chátrajících památek má naše kulturně bohatá země hodně. O to větší radost každému udělá, když se dozví, že byla opět jedna velmi významná část našeho dědictví zachráněna.

Článek

Letohrádek v Kinského zahradě, ve kterém sídlilo Národopisné muzeum, byl pro mnoho generací místem, kam se chodilo za půvabem české, moravské a slovenské lidové kultury. Před téměř dvaceti lety byl z důvodu havarijního stavu uzavřen a jeho budoucnost velmi nejistá. Unikátní národopisná sbírka Národního muzea zmizela z očí občanů a především dětí, k jejichž vzdělávání mimo jiné sloužila.

Že to nebylo veřejnosti lhostejné, dokazují petice za jeho znovuotevření. Splnění tohoto přání se uskutečnilo právě nyní a já jsem velmi rád, že jsem mohl být přitom.

K našemu národu a jeho historii mě váže hluboký osobní vztah a jsem přesvědčen, že pokud chceme volat po nových hodnotách, musíme si vážit těch starých. Unikátní expozice tradiční lidové kultury ze sbírek Národního muzea, která je v letohrádku nainstalována pod názvem MUSAION, je důkazem, že to byla dobrá investice. Protože investice do naší minulosti je zároveň investicí do budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám