Hlavní obsah

Beduín newyorského elektronického undergroundu v Praze

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třicetiletý izraelský hudebník Raz Mesinai, používající také jména Badawi (beduín) , vystoupí v pátek 25. dubna pražském Paláci Akropolis. Ve své tvorbě spojuje tradiční hudbu ze Středního východu s postupy taneční elektroniky, dubem a hip hopem.

Článek

Vedle computerů hojně využívá lidové perkusivní nástroje, s nimiž se seznámil už jako dítě, když žil na Sinaji, kde poznal beduíny i marocké Židy. Později začal studovat hru na etnické perkuse, a to nejen místní, ale i na bicí nástroje používané v perské, indické či kubánské hudbě.

V New Yorku, kde působí a věnuje se vedle vlastní tvorby i remixům, spolupracoval s předním protagonistou elektronické avantgardy Billem Laswellem i jazzovým pianistou Herbiem Hancockem, jemuž také učarovala elektronika.

Zatímco pod svým jménem nahrál i album Before the Law inspirované dílem Franze Kafky, jako Badawi na čtyřech albech přináší výrazně rytmický a velmi agresivní ethno electro beat, okořeněný středovýchodními melodiemi. Poslední album Soldier of Midian má blízko k přístupu Fun>Da>Mental.

Reklama

Výběr článků

Načítám