Hlavní obsah

Novoselic z Nirvany rockuje s Eyes Adrift

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesporně nejslavnější skupina devadesátých let, ke stylu grunge řazená americká Nirvana, ukončila aktivity se smrtí zpěváka a kytaristy Kurta Cobaina v dubnu 1994. Bubeník Dave Grohl vede úspěšnou skupinu Foo Fighters a třetí do mariáše, baskytarista Krist Novoselic, dosud zkoušel štěstí na několika frontách.

Článek

Spoustu času promrhal spory s Cobainovou manželkou Courtney Love o autorská práva na neuveřejněné písničky Nirvany, což vyvrcholilo loňským vydáním vzpomínkového výběru.

V sedmadevadesátém se hudebně zasnil se zpěvačkou Yvou Las Vegasovou v jednoalbovém projektu Sweet 75. V prosinci o dva roky později se v projektu The No WTO Combo podílel s Jello Biafrou z Dead Kennedys, Kimem Thaylem ze Soundgarden a Ginem Mainwallem na projevech občanské neposlušnosti při zasedání Světové obchodní organizace v Seattlu.

Novoselic přichází s Eyes Adrift

Již v loňském roce se na americkém trhu usadilo stejnojmenné album nové skupiny Eyes Adrift, ve které se Novoselic schoulil do přízně kytaristy Curta Kirkwooda, který hrál řadu let v Meat Puppets, a bubeníka Buda Gaugha, jenž tlačil skapunkový soubor Sublime.

"Můžete v tom slyšet všechny vlivy, na kterých jsme začínali," tvrdí Novoselic na účet Eyes Adrift. "Když se to ale smíchá u tří muzikantů, může každý přinést své vlastní nápady a vznikne něco nového."

Jejich kolekce přináší hloubavé texty plné odvážných představ o životě a jeho naplňování. Hudebně ovšem neočekávejme žádný průlom. Vystačíme s nálepkou "rock", pravda bravurně odvedený a především upřímný. Ti tři se znají léta a kápnout si do noty pro ně nebyl problém. Skrze to dosáhli kompaktnosti, kterou nenarušuje ani patnáctiminutová Pasted na konci desky.

"O nic jiného než o hudbu nejde. Prošel jsem si všemi možnými muzikantskými pocity a jsem už moc starý na to, abych řešil nepodstatné věci," prohlašuje kytarista a zpěvák Kirkwood.

Reklama

Výběr článků

Načítám