Hlavní obsah

Shakespeare prý byl politický rebel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

William Shakespeare byl podvratný živel, který psal v šifrách a ve svém díle ukrýval politicky nebezpečná sdělení. Tvrdí to Clare Asquithová, jejíž kniha Shadowplay o údajných skrytých poselstvích v díle tohoto literárního velikána nyní vychází v Británii.

Článek

Podle Asquithové na sebe bral Shakespeare dobrovolně riziko vždy, když se chápal pera. Jeho hry a básně prý obsahují utajené názory katolíka, obávajícího se v době represivního protestantského alžbětinského režimu o budoucnost Anglie.

"Předtím se na to nemohlo přijít, protože lidem chyběl celkový kontext," uvedla autorka, kterou citoval britský nedělník The Observer. Historie byla podle ní vnímána pouze protestantskýma očima. V době, kdy Shakespeare žil, zaznívaly hlasy opozice jen zřídka a cenzoři pálili nelegální pamflety a tisky. Katolická opozice si tak vytvořila svůj zvláštní tajný kód, systém komunikace, jenž pak prý dramatik ve svých dílech rozvinul.

Shakespeare podle Asquithové přijal za své některé základní termíny, jako slovo "bouře", znamenající tehdejší potíže Anglie. Používal ale i nové šifry. Jeho posedlost tématem romantické lásky údajně nebyla v jeho díle jen pro potěšení davů. Byl to způsob, jakým Shakespeare poukazoval na důležitost opravdové víry ve "starém náboženství", uvádí spisovatelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám