Hlavní obsah

Rolling Stones zahájili světové turné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na historickém bostonském baseballovém stadionu Fenway Park zahájili v neděli večer členové legendární hudební skupiny Rolling Stones světové turné. Koncertní šňůru, která je zavede do 30 měst po celých USA a poté do Jižní Ameriky, Austrálie, Asie a Evropy, spustili skladbou Start Me Up.

Článek

Mike Jagger, který minulý měsíc oslavil 62. narozeniny, se pohyboval po gigantickém jevišti stejně živě jako kdykoliv předtím. "Je to báječné být zpátky v Bostonu," ujistil téměř 30 tisíc posluchačů, kteří přišli na baseballový stadion.

Po několika dalších starších kouscích zahrála kapela píseň Rough Justice, první skladbu ze svého nového alba A Bigger Bang. Název desky, která má brzy vyjít, nese celé turné.

Nová deska vyvolala v posledních dnech nejen v USA pozornost mimo jiné kvůli skladbě Sweet Neo Con (Sladký neokon (zervativec)), která je považována za kritiku na adresu Bílého domu. Jagger ale odmítá, že by měl na mysli někoho konkrétního.

"Není to namířeno osobně proti prezidentovi Bushovi," prohlásil britský rocker, podle něhož je nicméně píseň "velmi kritická" k určitému politickému počínání vlády.

Turné A Bigger Bang prověří životní vitalitu Stounů, podotýká agentura AP. Třem původním členům skupiny - Jaggerovi, Richardsovi a Charliemu Wattsovi je 62, respektive 61 a 64 let. Benjamínkem kapely je ve svých 58 letech kytarista Ron Wood, který už se skupinou vystupuje téměř 30 let.

Přestože je dnešním Stounům dohromady 245 let, s prodejem vstupenek na koncerty ani teď žádné problémy nemají, třebaže se jejich cena pohybuje od 75 do 300 dolarů. Během turné představí jednu z největších scén v rockových dějinách. Konstrukce pódia je sto metrů široká a třicet metrů vysoká a z Toronta, kde Rolling Stones zkoušeli, ji muselo do Bostonu rozloženou na části přepravit 70 nákladních vozů.

Přespříliš rozparádit se ale Stouni v Bostonu nesměli. Stadion obklopili v noci "hlukoví policisté" vyzbrojení příslušnými měřiči a sledovali, jestli hlasitost produkce nepřesáhne v okolních ulicích 70 decibelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám