Hlavní obsah

Sin City: temné dětské sny o hříšném velkoměstě Franka Millera

Právo, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černobílý svět komiksu Sin City je krutý, temný a plný ošklivých překvapení. Kultovní příběh výtvarníka a scenáristy Franka Millera se nedávno objevil s velkým úspěchem také v kině. Miller tvrdí, že Sin City je inspirované starými detektivkami a také jeho dětskými sny o divokém životě ve velkoměstě.

Článek

"Nebyl jsem normální dítě, spíš outsider. Hodně času jsem trávil sám se sebou. Když jsem měl volno, šel jsem do lesa. Koukal jsem se na stromy a vymýšlel si příběhy s fiktivními postavami. Doma jsem je pak začal kreslit. Chtěl jsem, aby ožily," řekl Miller nedávno německému týdeníku Der Spiegel.

Takhle prý vznikl i Marv ze Sin City, psychopat, milovník dlouhých kabátů a rváč s dobrým srdcem, kterého ve filmu hraje Mickey Rourke. "Představoval jsem si ho jako typ barbara Conana v baloňáku. Člověk musí být možná trochu šílený, aby na takovéhle nápady přišel. Každý psychiatr by ze mě měl asi radost," tvrdí Miller.

Kdy a jak se tedy komiks Sin City zrodil? "Tímhle tématem jsem se poprvé zabýval asi ve dvanácti. Doma na venkově jsem fantazíroval o hříšném životě ve velkoměstě. Nechal jsem se inspirovat kýčovitými televizními detektivkami ze čtyřicátých a padesátých let, odtud pochází moje láska k černobílé kresbě. Když jsem se v sedmdesátých letech přestěhoval do New Yorku, tak jsem jen vyvolal své představy z mládí a tak vzniklo Sin City."

Sin City zaujalo  režiséra Rodrigueze

Frank Miller se narodil v roce 1957. Vyrůstal jako samotářské dítě na americkém venkově. Od mládí se věnoval kreslení, později pracoval na úspěšných komiksových příbězích Daredevila i Batmana.

V roce 1991 vydal první komiks ze série Sin City, jednoho z nejdůležitějších komiksových děl vůbec. Sin City nadchlo svou syrovou poetikou a spojením razantní černobílé kresby, výborného scénáře a uhrančivě zachycené atmosféry města bez morálky a naděje, jemuž vládne zločin. Zaujalo ale také osobitým černým humorem.

"Nikdy jsem neplánoval převést Sin City na plátno. Ale režisér Robert Rodriguez mě tak dlouho otravoval, že jsem nakonec přece jen souhlasil," říká Miller, který se prý nápadu na zfilmování komiksu dlouho urputně bránil.

Rodriguez mu nakonec nabídl, aby s ním film Sin City - Město hříchu natočil jako druhý režisér a slíbil mu absolutní kontrolu nad projektem. Miller přikývl. Spolupráce prý fungovala skvěle. "Rodriguez chtěl film natočit co možná nejvěrněji podle mých příběhů. Nepovažoval ani za nutné napsat vlastní scénář. Obsah vyšel přesně z textu mých knížek," vysvětluje Miller. I proto je možná adaptace Sin City zatím nejpřesnějším převedením komiksu do filmu.

Plánují se dvě pokračování

"Natáčeli jsme před zelenými stěnami. Herci tedy nehráli před nějakou kulisou. Černobílé stínování a všechny efekty se pak dodělávaly digitálně. O těch technických věcech jsem před filmem neměl ani ponětí, ale mezitím se ze mě stal skutečný expert. Nechal jsem si vysvětlit i ty nejmenší detaily, protože jsem chtěl mít pod kontrolou i počítačové odborníky."

Podle dobře informovaného filmového serveru imdb.com se chystají hned dvě filmová pokračování. Sin City 2 by se mělo točit již příští rok, Sin City 3 by mělo vzniknout v roce 2008.

Anketa

Viděli jste film Sin City nebo četli stejnojmenný komiks?
Viděl(a) jsem film i a četl(a) komiks
34,7 %
Viděl(a) jsem jen film
50,5 %
Četl(a) jsem jen komiks
3,2 %
Ne, ale půjdu do kina nebo si přečtu knihu
5,3 %
Ne, Sin City mě nezajímá
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodriguez přivezl do Cannes hraný komis

K nejočekávanějším filmům soutěžního programu 58. festivalu v Cannes patřil film Roberta Rodrigueze a Franka Millera Sin City. Tvůrce filmů El Mariachi,...

FFFILM ve Městě hříchu

Tento týden má premiéru pouze film SIN CITY - MĚSTO HŘÍCHU. Je to unikátní, svěží podívaná (ovšem pouze pro otrlejšího diváka) a ve FFFILMu si přečtete nejen...

Výběr článků

Načítám