Hlavní obsah

Ilja Prachař podlehl vážné nemoci

– PRAHA

Ve věku 81 let zemřel ve středu večer po dlouhé nemoci herec Ilja Prachař. ČTK to za rodinu zesnulého oznámila Dominika Pospíšilová. Za svou kariéru vytvořil Prachař desítky rolí ve filmu i v divadle. Oceňovaná byla také jeho práce v dabingu. V paměti snad všech dětí zůstane zapsán jako Trautenberk z večerníčkového seriálu Krkonošské pohádky.

Článek

Ilja Prachař se narodil 30. dubna 1924 v Malenovicích u Zlína. S divadlem začínal na vojně, kde se stal členem dramatické skupiny Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. Poté hrál v divadlech ve Zlíně a v Ostravě. V roce 1954 odešel do Prahy a nastoupil do angažmá do divadla v Libni. Zde působil pět let. Pak se mu na dlouhých 32 let stalo domovskou scénou Divadlo Na Vinohradech.

Diváci si ho mohou pamatovat například jako Orgona z Tartuffa, Falstaffa z Veselých paniček windsorských či advokáta v Ibsenově Noře. Ve filmu zazářil například ve snímcích Král Šumavy, Spalovač mrtvol, Všichni dobří rodáci nebo Světáci. V roce 1997 dostal Ilja Prachař Cenu Františka Filipovského za dabing. Natočil také mnoho rozhlasových her.

Přes tři desítky sezon strávil v pražském Divadle na Vinohradech herec Ilja Prachař. Představitel osmi desítek rolí opustil jeviště náhle začátkem 90. let. Ještě loni při oslavě svých osmdesátin tvrdil, že mu po padesátileté herecké kariéře divadlo vůbec neschází. Přesto na něj jeho kolegové rádi vzpomínají.

Jiřina Jirásková: Byl to vynikajcí kamarád

Jako vynikajícího herce a kamaráda charakterizovala zesnulého herečka Jiřina Jirásková. "Odžila a odehrála jsem s ním určitou éru. V životě každého herce jsou záchytné momenty, které rozhodují o jeho budoucím osudu a určitým způsobem vyznačují jeho přínos, byť malinký a drobný, kulturnímu dění. A jedním z těch velmi silných okamžiků byla moje spolupráce s Iljou Prachařem, když jsme v polovině 60. let dělali Shawova Caesara a Kleopatru," vzpomenula s pohnutím Jirásková. Prachař podle ní nesmazatelně poznamenal její cestu k divadlu.

"Milé vzpomínky mi zůstanou nejen na atmosféru při natáčení populární řady večerníčků Krkonošské pohádky, ale i z řady sezení v divadelní rekvizitárně. Tam patřil k těm, kteří tu srandu rádi udržovali. Jeho odchod mě skutečně zarmoutil," řekl  Jaroslav Satoranský.

Prachař o Švejkovi

V divadelních hrách ztvárnil Ilja Prachař desítky rolí od těch charakterních, jako je Moliérův Tartuffe či Falstaff ve Veselých paničkách windsorských, až po postavy komické, jakými byl Švejk či účetní šikovatel Vaněk ze stejného Haškova románu.

"Se Švejkem jsem se potkal dvakrát. Poprvé v titulní roli v Kohoutově dramatizaci, pak jsem hrál Vaňka v Grossmanově adaptaci. Ale myslím si, že Švejk se nedá dobře inscenovat, že je to ryze literární dílo," říkal.

"Nikdy jsem nehrál milence. Zaplaťpánbůh pro diváky," řekl loni v rozhovoru s Právem. "Vždycky jsem měl rád psychologicky bohaté, komplikované postavy. Já jsem hrál od svých pětadvaceti dědky."

Bavila ho postava Trautenberka. "Strašně rád na natáčení Krkonošských pohádek vzpomínám, i když to nebylo nic snadného," řekl Prachař loni Právu. "Točilo se v noci a já byl naditý do mohutného vycpaného kostýmu, v němž jsem si nemohl ani sednout, ani lehnout. Ale byli jsme krásná parta lidí a ve studiu se podařilo vykouzlit opravdu kousek krkonošské přírody."

BH

Smutná zpráva překvapila i Antonii Hegerlíkovou. "Odchází teď jeden dobrý člověk za druhým. Byl to výborný kolega, dobrý autor a vynikající herec, který měl obrovský smysl pro humor," uvedla a dodala, že byl jedním z mála, kteří jí byli takzvaně "po duši". "Těžko se mi o tom hovoří - byl mým milým kolegou, byl zkrátka stejné krve," přiznala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám