Hlavní obsah

Roger Waters napsal operu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý člen britské rockové skupiny Pink Floyd Roger Waters se tentokrát pustil do operního žánru a své poslední dílo o třech dějstvích nazvané Ca Ira (To půjde) situoval do časů francouzské revoluce v roce 1789. Úryvky z opery představil v pondělí v New Yorku nadšenému obecenstvu, které se však podle agentury Reuters skládalo spíše z fanoušků Pink Floyd než z operních znalců.

Článek

Kořeny ambiciózního projektu sahají do roku 1989, kdy Watersovi přinesl libreto francouzský textař Etienne Roda-Gil. Operu vyjde koncem září.

I když děj je zasazen do prvních revolučních dnů roku 1789, opera je podle Waterse nadčasová a měla by oslovit i moderní obecenstvo, včetně lidí, kteří nikdy operu neviděli. Waters však připustil, že se při psaní nedržel vždy doslova historických fakt. "Skutečnost byla maličko nedostatečná," poznamenal ironicky.

Rockový hudebník uvedl, že ho vždy fascinovala témata spojená s francouzskou a americkou revolucí a že jeho nové dílo je o "revoluci v nejširším slova smyslu". V souvislosti s rostoucími rozdíly mezi krajní chudobou a bohatstvím v moderním světě Waters řekl, že se "mnoho nezměnilo". Ale stojíme na křižovatce a já odmítám podlehnout cynismu a přistoupit na to, že se s tím nedá nic dělat, prohlásil.

Waters se při koncertu Live 8 proti chudobě začátkem července sešel na pódiu v Londýně se svými kolegy z Pink Floyd poprvé po více než 20 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám