Hlavní obsah

Stanici newyorského metra zdobí mozaiky Petra Síse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Jednu ze stanic newyorského metra nově zdobí nástěnné mozaiky českého výtvarníka Petra Síse, který žije v USA. Čtyři velké mozaiky ve tvaru lidského oka mají znázorňovat "oči města, které nikdy nespí".

Článek

V Newyorském Českém centru vystavuje do 22. dubna původní návrhy, podle nichž mozaiky vznikly, a skici k ilustracím pro své knihy. Představuje tam i svou populární velrybu, která připomíná Manhattan s jeho pravidelnými ulicemi a mrakodrapy. Její obrázky se ve vozech metra objevily necelé dva měsíce po tragickém 11. září.

Mozaika je už třetím Sísovým projektem pro newyorské metro po obrázcích velryby, které oživovaly vozy metra od podzimu 2001 do června 2003, a plakátech na téma poezie vylepených ve stanicích. Mozaiky, na rozdíl od předcházejících prací, ale zůstanou na stěnách stanice natrvalo.

Reakce na 11. září

Jejich návrh vznikl krátce po teroristickém útoku na New York 11. září 2001. "Všichni byli potom smutní. Říkal jsem si, že musím udělat něco veselého, co bude dávat nějakou naději,"  řekl Sís. Proto prý zvolil veselé barvy a motivy hrajících si dětí. Ústřední motiv, jímž je oko, si půjčil ze své knihy Strom života o Charlesi Darwinovi, na které právě pracoval. "Střed oka se mi líbil jako takový kolotoč dětí," vysvětlil. Knihu loni vydalo v Česku nakladatelství Labyrint a předevčírem byla nominována na cenu Magnesia Litera.

V mozaikách na stanici na křižovatce 86. ulice a Lexington Avenue se skrývá i historie města od příchodu prvních osadníků až po současnost. "Na té poslední jsou všichni, kteří hrají hudbu. Dal jsem tam i hráče na bombardón s českou vlajkou, ale jsou tam i muzikanti z jiných koutů světa - a děti uprostřed. A to má být ta naděje, že lidé všech kultur a všech barev mohou žít pohromadě. Někdy tomu ani sám nevěřím, ale hlásám tu myšlenku, protože jiná možnost pro nás není, abychom přežili," vysvětlil umělec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám