Hlavní obsah

Dostál: knihovna mohla jít až na 30 miliónů

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Potěšení, že Česko získalo latinský překlad Dalimilovy kroniky, netajil ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). "Je to důvod k oslavě," řekl na dotaz Práva. Vláda sice limitovala nákup 10 milióny korun, ale šéf kultury byl dohodnut se svým stranickým kolegou ministrem financí Bohuslavem Sobotkou ještě na vyšší částce.

Článek

"Měl jsem od něj požehnání, že v případě vyšší ceny - protože bylo vyhrožováno až 30 milióny - budeme moci jít až na tuto částku," uvedl. S těmito instrukcemi odjížděli na aukci také čeští zástupci.

Protože však získané dílo nemělo do včerejší 16. hodiny a 30. minuty vývozní povolení, musel Dostál počítat i s tím, že bude třeba na nějaký čas překlad kroniky v Paříži bezpečně uložit. Požádal proto českého velvyslance v Paříži, aby ji v takovém případě uzamkl do diplomatického trezoru.

Pokud by bývaly nastaly problémy s vývozním povolením, tak je šéf kultury chtěl osobně řešit za dva týdny se svým francouzským protějškem v Paříži, kam se chystá na návštěvu.

Věřil v jeho pomoc, protože před lety prosadil ve vládě, aby byl Francii vrácen obraz Žida v kožešinové čapce, který byl ve vlastnictví Národní galerie. Ta však nebude potřeba, protože kronika bude dopravena do ČR už v pátek odpoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR získala část překladu Dalimilovy kroniky

Sešitek o rozměrech 245 krát 175 milimetrů a dvanácti listech za 9 miliónů korun. Tak by se dal zjednodušeně charakterizovat úspěch pracovníků Národní knihovny...

Výběr článků

Načítám