Hlavní obsah

Ed Sheeran předběhl U2. O jeho turné je největší zájem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obrovském koncertním pódiu, pod nímž stojí desítky tisíc diváků, je zcela sám. V rukou drží kytaru, na kterou se doprovází, u nohou má nástroj zvaný looper, do nějž nahrává hudební i vokální linky, jež následně spojuje a vytváří tak dojem, že je na scéně s kapelou. Jmenuje se Ed Sheeran, svět ho miluje a předstihl irskou skupinu U2.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ed Sheeran na koncertě v pražských Letňanech

Článek

Jeho probíhající turné, dva a půl roku trvající Divide, se o víkendu stalo nejprodávanější v historii. Pokud k dosavadním tržbám z něho připočteme údaj z pátečního koncertu v německém Hannoveru, prodaly se na ně vstupenky v hodnotě 736,7 milionu amerických dolarů.

Překonalo tak celkové tržby z turné irských U2 z roku 2011, nazvaného U2 360° Tour, které byly 736,4 milionu dolarů. Informoval o tom server Pollstar, jenž se hudebním průmyslem dlouhodobě zabývá.

„Právě jsem se dozvěděl, že Divide bude nejprodávanějším turné všech dob. To je úžasné! Jsem velmi šťastný, že jsem mohl vidět všechny ty nádherné země a obecenstvo, a to všechno během posledních dvou a půl roku. Děkuju fanouškům a každému, kdo se o to přičinil,“ řekl v reakci na změnu v historickém žebříčku Ed Sheeran.

Jeho manažer Stuart Camp pro server Pollstar doplnil: „To, co Ed dokázal, je úctyhodné. Být ve stejné kategorii jako U2 je skutečně impozantní.“

Divide Tour, které se koná na podporu třetího Sheeranova studiového alba, začalo v březnu 2017 dvěma koncerty v italském Turíně a skončí koncem srpna v britském Ipswichi. Čítá celkem 255 zastávek, a protože několik koncertů ještě nebylo odehráno, je zřejmé, že prodej vstupenek bude mnohem vyšší.

Že Sheeranovy koncerty patří k celosvětově nejžádanějším, potvrdily i dvě jeho červencové zastávky v Praze. V součtu na ně přišlo 150 tisíc diváků, což je počet, který patří v novodobé hudební historii České republiky k nejvyšším.

Pokoří i tento rekord

Průměrná návštěvnost jeho koncertů na probíhajícím turné je přitom „pouze“ 34 541 lidí. Je to přibližně polovina průměru zmíněného turné kapely U2. Sheeran navíc odmítl mít na svých vystoupeních VIP zóny a vstupenky se prodávaly za relativně nízkou cenu. Byla o 14,2 procenta nižší než průměrná cena vstupenky na koncert 360° Tour. Současně si Sheeranův tým prodej na všech akcích pečlivě kontroloval, každý lístek byl distribuován na konkrétní jméno.

Louis Messina, promotér severoamerických koncertů Eda Sheerana, serveru Pollstar řekl: „Jsem na Eda neuvěřitelně hrdý. Miluju ho jako umělce i jako přítele. Před začátkem tohoto turné jsme si mysleli, že ten rekord překoná. Nikdy jsem o tom nepochyboval, ani na vteřinu. A myslím si, že v budoucnu překoná i tento rekord.“

Připomeňme, že Ed Sheeran, celým jménem Edward Christopher Sheeran, debutoval v roce 2011 albem +. Po něm vyšly studiové desky x (2014), ÷ (2017) a No. 6 Collaborations Project (2019). To poslední obsahuje spolupráce s Justinem Bieberem, Skrillexem, Camilou Cabellovou, Cardi B., Brunem Marsem, Eminemem, 50 Centem a dalšími známými umělci.

S prvními třemi nahrávkami pokořil Sheeran britskou prodejní hitparádu, přičemž s druhou a třetí se dostal i na vrchol amerického prodejního žebříčku Billboard 200. Na kontě má mimo jiné čtyři ceny Grammy, pět Brit Awards a čtyři Ivor Novello Awards.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Nejprodávanější turné (v milionech dolarů)

1. Ed Sheeran – Divide Tour - 736,7

2. U2 - U2 360° Tour - 736,4

3. Guns N' Roses – Not In This Lifetime… Tour - 563,3

4. Rolling Stones – A Bigger Bang Tour - 558,2

5. Coldplay – A Head Full Of Dreams Tour - 523,0

6. Roger Waters – The Wall Live - 458,7

7. AC/DC – Black Ice World Tour - 441,1

8. Madonna – Stick & Sweet Tour - 407,7

9. U2 – Vertigo Tour - 389,0

10. Garth Brooks And Trisha Yearwood – World Tour - 364,3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám