Hlavní obsah

Divadelní premiéry týdne ve znamení dobré prózy

Právo, Radmila Hrdinová

K premiérám končící divadelní sezony volí naše scény hned několik klasických románových titulů. Vedle Přeletu nad kukaččím hnízdem se na nich koncem týdne objeví i Jakub a jeho pán, Alenka v říši divů či Rozmarné léto. A také jedna britská komedie a loutkářský festival.

Foto: Thomas Ernst

Inscenace Svět je plný děr německého Theater Florschütz & Döhnert otevře festival Mateřinka.

Článek

Sezonu libereckého Naivního divadla uzavře 25. bienále inscenací pro děti předškolního věku Mateřinka. Jubilejní ročník od 18. do 22. června nabídne jednadvacet českých i zahraničních divadelních souborů z Belgie, Španělska, Německa a dalších zemí. Specifikou této přehlídky jsou i takzvaná babies, představení pro diváky od jednoho do tří let, letošní ročník uvede šest inscenací tohoto typu.

„Divadelní jeviště se v tu chvíli promění v jednu velkou hernu, místo, kde dětská fantazie nezná hranic, kde je možné zkoumat, poznávat, cítit a prožívat,“ říkají o babies dramaturgové Mateřinky z Naivního divadla, které k těmto představení přidá svou poslední premiéru s hravým názvem Šššš. Šššš. Hůůůů. Haf!

V Praze na světovou premiéru

Pražské Divadlo Radka Brzobohatého nastudovalo dramatizaci i z filmové verze populárního románu Kena Kesseyho Přelet nad kukaččím hnízdem. V hlavní roli se představí Miroslav Hrabě v alternaci s Lukášem Burianem, který je zároveň režisérem hry a uměleckým šéfem divadla. Role sestry Ratchedové ztvární Romana Goščíková v alternaci s Annou Kulovanou. Premiéry se konají 19. června a 14. září.

Rovněž pražské Divadlo Ungelt uvede ve světové premiéře hru britského dramatika Petera Quiltera Trhni si, otče!, kterou autor napsal přímo pro scénu, jež má již několik let na repertoáru jeho hru 4000 dnů, a další jeho hry uvádějí hojně i jiná česká divadla.

V bláznivé komedii věnované problémům s dospívajícím potomkem hrají v režii Pavla Ondrucha Vincent Navrátil, Petr Stach a Bára Štěpánová. Premiéra se koná 20. června. Dramatik se přijede podívat na premiéru, v Praze zhlédl již několik inscenací svých her.

Tři známé romány se objeví na třech činoherních scénách. Dramatizací románu Milana Kundery Jakub a jeho pán zakončí sezonu liberecké Divadlo F. X. Šaldy. V režii Petra Veselého hlavní role Jakuba a Pána vytvoří Tomáš Impseil a Zdeněk Kupka. Premiéra v Malém divadle se uskuteční 21. června.

Alenka v říši divů v dramatizaci Vladimíra Čepka bude mít 22. června premiéru na scéně Nového divadla v Plzni. S činoherním souborem ji nastuduje režisérka Natálie Deáková.

Vančurovo Rozmarné léto pro jeho jazykovou poezii i vděčné role zvolilo pražské Divadlo Viola. S herci Zdeňkem Maryškou, Vladislavem Benešem, Václavem Helšusem a Zuzanou Slavíkovou Rozmarné léto nastudoval režisér Michal Pavlík a poprvé je uvede v neděli 23. června.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám