Hlavní obsah

RECENZE: TVMiniUni je pro diváky seriálu

Právo, Věra Míšková

Televizní seriál TVMiniUni běží na ČT: D už pět let a na kontě má na 150 epizod. Zábavnou formou a s vtipem odpovídá na všetečné otázky, například Proč v každých mušlích slyšíme šumění moře?, Proč sova v noci houká?, ale i Jak se tvoří hovínko?. Za těch pět let odpověděl ve zhruba dvacetiminutových epizodách na více než tři stovky dětských otázek, z nichž s některými si rodiče možná nevědí rady nebo „nemají čas“ si vědět rady.

Trailer k filmu TvMiniUni: Zloděj otázekVideo: BontonfilmCZ

 
Článek

Zakončit seriál celovečerním filmem však nebyl dobrý nápad. Hodně barevné a vřískající loutkové postavičky na kresleném pozadí stejně jako přehrávající herce obrazovka těch dvacet minut každého dílu unese, ale osmdesát minut na velkém plátně je téměř nesnesitelných.

Nemluvě o tom, že jde o seriál určený nejmenším a pro tak malé děti je bezmála hodina a půl v kině dlouhá doba. Ty větší chtějí v kinech atraktivnější příběhy (a nemají jich tam málo), témata ani forma TVMiniUni je nemůže bavit. A rodiče se ve filmu nejspíš vůbec nevyznají.

Foto: Bontonfilm

Sebastian Pothe a Jiří Havelka.

Tvůrci totiž od začátku zjevně předpokládali, že všichni filmoví diváci seriál znají, a tudíž jim hrané ani loutkové postavy nijak nepředstavili.

Filmovým divákům tedy není a nemůže být od začátku jasné, kdo je kdo, jakou má roli, ani proč se to či ono děje. Takže se v příběhu, který autoři vymysleli, aby těch osmdesát minut zaplnili, začnou záhy ztrácet.

Pochopí patrně jen, že je o tom, jak rodiče na děti často nemají čas, jak jim jdou jejich věčné otázky na nervy a co by se stalo, kdyby se děti ptát přestaly.

Nepoučený a bohužel pravděpodobně i poučený divák ale ve filmu nenajde odpovědi ani na otázky, které vyvolává stavba scénáře. Třeba jak vlastně chlapeček Bambino s démonickou paní Konvičkovou (s tváří Pavla Lišky) ukradli lapač otázek, proč se děti nejen přestanou vyptávat, ale náhle jsou i v jiných věcech nepochopitelně hodné, a proč rodičům chybí i ta nejnenáviděnější otázka: Kdy už tam budeme?

Nezbývá tedy než doufat, že alespoň ti, kteří se na seriál dívali, se v kině rádi setkají se svými oblíbenými hrdiny a ocení nápady, které sice mnoho smyslu nedávají, ale malé děti nejspíš rozesmějí. Pro celovečerní film do kin je to ale málo.

TVMiniUni
Česko 2019, 80 min. Režie: Jan Jirků, hrají: Pavel Liška, Barbora Poláková, Sebastian Pothe a další

 Celkové hodnocení 40 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám