Hlavní obsah

Národní divadlo připomíná 150 let od premiéry Wangerova Zlata Rýna

– Praha

Sto padesát let od premiéry Zlata Rýna Richarda Wagnera připomene Opera Národního divadla 23. a 26. května koncertním provedením této opery v německém originále ve Foru Karlín. Roli Logeho ztvární Štefan Margita a na scéně se objeví několik zkušených wagnerovských pěvců.

Foto: Národní divadlo

Zlato Rýna

Článek

Roli Wotana ztvární litevský basbarytonista Egils Silins. Jeho protivníka krále skřetů Alberichama, který uková kouzelný prsten, ztvární německý basbarytonista Thomas Gazheli, Mimoeho pak nizozemský tenorista Arnold Bezuyen. V roli žárlivé Wotanovy manželky Fricky se objeví čelní německá wagnerovská mezzosopranistka Ursula Hesse von Steinen a roli bohyně Erdy přijala Renée Morloková. V rolích obrů Fasolta a Fafnera budujících Valhallu vystoupí Christian Hübner a Jozef Benci.

Vedle hostujících zahraničních hvězd nebudou chybět čeští sólisté. Dcery Rýna ztvární Kateřina Kněžíková, Jana Horáková Levicova a Václava Krejčí Housková, ve menší rolích se na scéně objeví i Jiří Rajniš a Maria Kobielska.

Hrát bude Orchestr Státní opery pod taktovkou hudebního ředitele Státní opery Andrease Sebastiana Weisera.

Zlato Rýna složil Richard Wagner ve švýcarském exilu, kam musel odejít po porážce revoluce z roku 1848. Po první v něm uplatnil nové pojetí opery s rozsáhlými orchestrálními party. Orchestr využívá rozšířenou dechovou sekci, pro kterou Wagner navrhl několik nových nebo upravených nástrojů, jako je Wagnerova tuba, basová trubka nebo kontrabasový trombón. Využil také leitmotivů, které jsou vždy spojené s určitou osobou nebo klíčovým předmětem. Opouštěl také tonalitu a více pracoval s disonancí. což vyvrcholilo v Tristanovi a Isolde, kde využit tzv. tristanovský akord a odkud vedla cesta k Schönbergově atonalitě a dodekafonii.

Zlato Rýna je první částí cyklu Prsten Nibelungův, jehož součástí jsou Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů, který vychází ze skandinávských a starogermánských mýtů. Aberich uková prsten, jenž zajišťuje vládu na světem. Když o něj přijde a s Logeho pomocí se ho zmocní Wotan, prsten  prokleje, což nakonec vede k zkáze bohů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
KARAJAN/BPH - Zlato Rýna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám