Hlavní obsah

Brnem prošel průvod, zahájil Týden romské kultury

Právo, ČTK, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Mezinárodní den Romů se v pondělí slavil nejen ve světě, ale i v Česku. V Brně, kde sídlí Muzeum romské kultury, které je co do svého zaměření unikátem v Evropě, se konal Pochod romské hrdosti. Přestože se nepodařilo zajistit podle původního plánu povoz tažený koňmi, který by vezl romskou kapelu vyhrávající kolemjdoucím, zpívalo se a veřejnost bavily tanečnice v pestrých šatech.

BEZ KOMENTÁŘE: Průvod k zahájení festivalu Týden romské kulturyVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Zhruba 300 lidí prošlo od muzea k Nové radnici na Dominikánské náměstí, kde zazněla česká i romská hymna.

Průvod zahájil i festival  Týden romské kultury, který potrvá do pátku.

"Cílem je vytvářet pozitivní obraz Romů a chceme vzájemný a přirozený dialog mezi Romy a majoritou. Jsme otevření a budeme rádi, když se každý přijde podívat na naše akce a pobavit se," uvedla pořadatelka akce Ivona Shafaq.

Průvod vyšel z Bratislavské ulice od Muzea romské kultury. Před ním jelo policejní vozidlo, na průvod dohlíželo i několik policistů a asistentů prevence kriminality, vše se obešlo bez problémů. Lidé prošli Bratislavskou přes Jezuitskou ulici až na Kobližnou, odkud se vydal přes náměstí Svobody na Dominikánské náměstí před magistrát.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Průvod zahájil festival Týden romské kultury

Na něm zavlála romská vlajka. Místy se pochod zastavil, aby ukázal taneční a hudební vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám