Hlavní obsah

Dvořákova Praha s mnoha hvězdami

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dvanáctého ročníku vchází Dvořákova Praha, jež je naším největším podzimním festivalem klasické hudby, s novým vedením. Programovým ředitelem se stal Jan Simon. Pokračuje v záměru otvírat festival hvězdným interpretům i novodobým premiérám Dvořákových méně známých děl.

Foto: ČTK

Na festivalu vystoupí i klavírista Ivo Kahánek.

Článek

Letošní přehlídka, jež se uskuteční od 8. do 23. září, nabídne provedení nejznámějších Dvořákových děl v podání francouzských bratrů Capuconových, houslistky Nicoly Benedetti, Jiřího Bárty a Ivo Kahánka.

„Cellové koncerty Dvořáka uvedeme oba, z toho A dur i v komorní verzi bez orchestru,“ sdělil Jan Simon.

Mimořádné bude zastoupení světových orchestrů a dirigentů. Vedle České filharmonie se na festivalu objeví Izraelská filharmonie se Zubinem Mehtou, Christoph Eschenbach s italským Rai Torino orchestrem a Estonský národní symfonický orchestr s Neemem Järvim. „Jsme rádi, že opět přivítáme i Tomáše Netopila s Essenskou filharmonií,“ dodal Simon.

Hvězdného kurátora bude mít i komorní řada. „Stal se jím izraelsko-americký houslista Gil Shaham, jenž sám vystoupí třikrát,“ upozornil Simon. Mezi Shahamovými kolegy bude i německý pianista Gerhard Oppitz.

Na konec si organizátoři nechali klavíristu Ivo Pogoreliče, bouřliváka, jenž už několikrát odřekl pražská hostování. Jeho koncert 22. září nemá v programu Dvořáka, ale díla Bacha, Beethovena, Chopina a Ravela.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám