Hlavní obsah

RECENZE: Bolestné vzpomínky Avril Lavigne

Právo, Jaroslav Špulák

Šest let čekali fanoušci zpěvačky Avril Lavigne na její nové album. V mezičase bojovala se zákeřnostmi boreliózy i nefunkčním vztahem. I o tom je její novinka Head Above Water.

Foto: Sony Music

Avril Lavigne se vrátila.

Článek

Nemoc ji zaskočila v roce 2014. Dva roky byla připoutána na lůžko, přestala koncertovat, život se jí hroutil. Poté přišlo období terapie, které bylo v jejím případě přirozeně spojené s hudbou. Historii své nemoci popsala v titulní písničce nové desky. „Vyzdvihni mě z hlubin, protože jsem až pod spodním proudem,“ zpívá v ní.

Druhým tématem kolekce je konec vztahu. V roce 2015 se rozešla s Chadem Kroegerem, zpěvákem skupiny Nickelback. Je to zachyceno v písních It Was In Me a I Fell In Love With The Devil, byť texty o tom, jak se zpěvačka osvobozuje, mohou být chápány i obecně.

Skladba Tell Me It’s Over je evidentně inspirovaná písněmi takových dam, jakými byly Etta Jamesová, Aretha Franklinová či Ella Fitzgeraldová. Lavigne v ní potvrdila, že je skvělá zpěvačka se širokými výrazovými danostmi, které umí používat. V té písni se vymanila z příjemného a vkusného poprocku a podívala se do oblasti soulu, hudby více noblesní.

Foto: BMG

Obal nového alba Avril Lavigne.

Jiného ražení je Dumb Blonde, duet s americkou raperkou Nicki Minaj. Dělají si v něm legraci z blondýnek, nicméně ta skladba je z jiného světa, na desce působí nepatřičně, a to i přesto, že spojení dobrých zpěváků s výrazově omezenými hiphopery je v kurzu. Ostatně podobně na albu bolestných vzpomínek působí i obal. Lavigne je na něm nahá, zakryta jen akustickou kytarou. Tak lacinou cestou v minulosti nekráčela.

Avril Lavigne tvrdí, že je silnější než kdy předtím. Jako zpěvačka patrně ano, jako autorka se už podílela na zajímavějších skladbách, jako bytost je ve stadiu končící terapie.

Avril Lavigne: Head Above Water
BMG, 41:47

Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám