Hlavní obsah

Divadelní víkend nabídne Bergmana i Vondruškovu detektivku

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrý žánrový rozsah má nabídka premiér prvního březnového týdne. Vejde se do ní Bergmanův film Fanny a Alexandr i historická detektivka Vlastimila Vondrušky.

Foto: Viktor Kronbauer

Adaptaci Bergmanova oscarového filmu Fanny a Alexandr uvede pražské Divadlo na Vinohradech.

Článek

Švédský filmový režisér Ingmar Bergman se ve svém nejidyličtějším filmu inspiroval vzpomínkami na dětství. V početně zabydlené rodinné fresce nahlíží proměňující se měšťanskou společnost očima dětských protagonistů.

Pražské Divadlo na Vinohradech uvede jevištní adaptaci Bergmana z pera šéfdramaturga Jana Vedrala. V režii Pavla Kheka uvidí diváci v adaptaci Viktora Javorčíka, Terezu Terberovou, Reginu Rázlovou, Jana Šťastného, Andreu Elsnerovou a další. Premiéra se odehraje v pátek 8. března.

Pražský divadelní soubor Tygr v tísni v holešovické Vile Štvanice uvede 8. března hudebně-scénickou adaptaci expresionistického románu Alfreda Döblina Berlín Alexanderplatz, který se řadí mezi vrcholy meziválečné literární moderny. jde o příběh France Biberkopfa, pasáka, zloděje a trestance, který se rozhodl stát se slušným člověkem, ale není mu to přáno.

Na stejné datum načasoval premiéru Prokofjevova baletu Romeo a Julie v Janáčkově divadle i soubor Národního divadla v Brně. Inscenace v režii Martina Glasera a choreografii Mária Radačovského je věnována osmdesátému výročí brněnské světové premiéry díla v roce 1938.

Pražské Divadlo Na zábradlí uvede 8. a 9. března premiéry hry Ladies No Gentlemen Davida Jařaba, který je autorem scény a režie inscenace. Inscenace zkoumá hranice intimity, násilí, kulturního prostředí a genderových kódů, jimiž vnímáme vztahy mezi muži a ženami. Hrají v ní Miloslav König, Barbara Bočková, Magdaléna Sidonová a další.

V pátek 8. března bude mít premiéru i dramatizace detektivky Ďáblův sluha populárního autora historických próz Vlastimila Vondrušky v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Barvitý příběh o sérii podivných vražd zasazený do jihočeských kulis nastudovala umělecká šéfka souboru, režisérka Martina Schlegelová.

Operní premiéry

Víkend bude patřit i opeře. V pátek 8. března uvede Verdiho Trubadúra liberecké Divadlo F. X. Šaldy. V hudebním nastudování Martina Doubravského a režii Petera Gábora ztvární titulní postavu italský tenorista Paolo Lardizzone. O den později, 9. března, se v Divadle J. K. Tyla odehraje premiéra Mozartovy opery Idomeneo, jež bude v Plzni uvedena poprvé. Operu nastudovala německá režisérka Arila Siegertové s dirigentem Norbertem Baxou.

Soubor Divadlo Continuo z jihočeských Malovic v koprodukci s organizací Švestkový Dvůr a švýcarským divadlem Accademia Teatro Dimitri uvede projekt Mea culpa.

„Zásadní roli v něm hraje použití masek. Jejich podoba spojuje původní africkou tradici a principy masek commedia dell'arte s postupy současného fyzického divadla, jež akcentuje její použití ve spojení s fyzickým výrazem a tancem,“ popisuje šéf Divadla Continuo Pavel Štourač.

Na projektu se kromě performera Charlese Nomwendé Tiendrebeogo z Burkina Faso podílí i Erhard Stiefel, sochař, designér a dlouholetý spolupracovník Théâtre du Soleil a režisérky Ariane Mnouchkine. Premiéra se uskuteční v Malovicích 9 března.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám