Hlavní obsah

Lidé se loučili s hercem Jiřím Pechou

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

V úterý proběhlo v obřadní síni v Jihlavské ulici v Brně poslední rozloučení s divadelním a filmovým hercem Jiřím Pechou. Zemřel ve čtvrtek 28. února ve věku 74 let.

Jak na Jiřího Pechu vzpomíná Bolek Polívka a Jan HřebejkVideo: Novinky

 
Článek

Na poslední rozloučení přišli kolegové Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Jiří Strach, Jan Hřebejk a spousta dalších.

„Hrál strašné množství představení a nádherných rolí, opravdu myslím vážně, když říkám, že je nezapomenutelný,” řekl Polívka.

„Jirka by byl i beze mně určitě skvělý herec. Nehrál jenom se mnou, hrál krále Leara, hrál mnoho nádherných rolí. Vzkázal bych mu, ať zůstane takový, jaký byl. Veliký a vlídný, usměvavý,” dodal.

„Na Jiřího Pechu vzpomínám jako na člověka, kterého asi nejlépe charakterizoval Bolek tím čertovským andělem. Byl to chlapák a zároveň byl hrozně křehký. Já jsme už říkal, že moje vzpomínka je neblednoucí. Peca, i když vytvořil menší roli, tak si ho lidé pamatujou. Pamatujou si ho z Dědictví i z jeviště. To je ta velikost, že člověk je nezapomenutelný v jakékoliv kreaci,“ řekl režisér Jan Hřebejk.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Režisér Jiří Strach na posledním rozloučení s hercem Jiřím Pechou

Foto: Igor Zehl, ČTK

Miroslav Donutil (vpředu vpravo) s manželkou Zuzanou

Foto: Igor Zehl, ČTK

Bolek Polívka hovoří s novináři.

Foto: Igor Zehl

Poslední rozloučení s hercem Jiřím Pechou

Foto: Igor Zehl, ČTK

Spisovatel a dramatik Milan Uhde

Jiří Pecha patřil k zakládajícím osobnostem Divadla Husa na provázku. Hrál tam mimo jiné v Shakespearově Králi Learovi či v komedii Babička – fetišistická revue a v mnoha dalších představeních.

Záznam: Poslední rozloučení s Jiřím Pechou Video: Novinky

Velké množství menších rolí dostal u filmu a v seriálech, např. ve filmové verzi Balady pro banditu, v kultovní komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag nebo v komedii Kalamita.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pecha

Hrál také ve snímcích Zapomenuté světlo, Lotrando a Zubejda, Musíme si pomáhat, Pupendo, Nuda v Brně, Anděl Páně a Poslední leč nebo v seriálech Bylo nás pět, Četnické humoresky, Detektiv Martin Tomsa, Černí baroni, Redakce, Krysáci, Doktor Martin a Labyrint.

Reklama

Výběr článků

Načítám