Hlavní obsah

Alicia Keys uvede předávání cen Grammy

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na pondělí časně ráno našeho času proběhne 61. ročník předávání hudebních cen Grammy. Ocenění uděluje každý rok Národní akademie hudebního umění a věd ve Spojených státech od roku 1958. Letošní ročník se uskuteční v Staples Center v Los Angeles a moderovat ho bude americká zpěvačka Alicia Keys, patnáctinásobná držitelka Grammy.

Foto: Mark Terrill, ČTK/AP

Zpěvačka Alicia Keys se promění v moderátorku.

Článek

Na ceremoniálu budou předána ocenění ve čtyřech hlavních kategoriích – album roku, nahrávka roku, píseň roku a nejlepší nový umělec. V nich se letos rozšířil počet nominovaných z pěti na osm. Dále budou uděleny ceny ve více než osmdesáti kategoriích. Z důvodu jejich velkého množství budou některé předány již odpoledne před ceremoniálem.

Na něm vystoupí například Lady Gaga společně s Markem Ronsonem, Dua Lipa se St. Vincent, Miley Cyrus, Travis Scott, Cardi B, Janelle Monáe, H.E.R. a další. Vzpomínat se bude na královnu soulu Arethu Franklinovou, která zemřela minulý rok v srpnu.

Americká zpěvačka Ariana Grande, jež má dvě nominace, se ceremoniálu nezúčastní. Důvodem je její neshoda s producenty ohledně toho, s jakou písní by měla vystoupit. Podle informace amerického týdeníku Variety se letošního ročníku nezúčastní také americká zpěvačka Taylor Swiftová, desetinásobná držitelka ceny Grammy, a americká poprocková kapela Maroon 5.

S největším počtem nominací jde do klání o legendární gramofonky americký raper Kendrick Lamar, držitel Pulitzerovy cenu v hudební kategorii za své poslední album Damn. Obdržel jich osm. Tři se týkají písně All the Stars, kterou napsal v rámci soundtracku k filmu Black Panther a nazpíval společně s americkou zpěvačkou SZA. Hned za ním je v počtu nominací kanadský raper Drake, jenž je nominován v sedmi kategoriích.

Přímý přenos z předávání cen vysílá 11. února ve dvě hodiny ráno ČT art.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám