Hlavní obsah

Jihomoravský filmový fond rozdělí letos na filmy devět milionů Kč

Zájemci mohou do 1. března žádat o peníze z nově vyhlášené výzvy Jihomoravského filmového fondu, který letos rozdělí na výrobu hraných, animovaných a audiovizuálních děl devět milionů korun. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Foto: Evolution Films

Loni získal příspěvek například film Poslední aristokratka. Na snímku režisér Jiří Vejdělek.

Článek

Podmínkou získání peněz je mimo jiné útrata přidělené dotace v regionu. Při hodnocení projektu sehraje roli i propagační potenciál pro město Brno a kraj.

Jihomoravský filmový fond už loni poprvé rozdělil 8,5 milionu na výrobu filmů a půl milionu na scénáře. "Díky ušetřeným nákladům na provozu fondu v loňském roce jsme mohli navýšit letošní rozpočet na výrobu z 8,5 milionu na devět milionů korun. Maximální možný příspěvek na jeden projekt je pět milionů korun," uvedl radní Brna pro kulturu Marek Fišer (za Piráty).

Fond založily společně město Brno a Jihomoravský kraj, ročně do něj přispívají částku shodně po pěti milionech. Loni byly první výzvy.

"V loňské výzvě na výrobu získaly příspěvky například pohádka Hodinářův učeň natáčená na zámku v Lednici a v Uherčicích na Znojemsku nebo Poslední aristokratka odehrávající se z podstatné části na zámku v Miloticích, domovském zámku kastelána a autora předlohy Evžena Bočka," připomněl radní kraje Petr Hýbler (ANO).

Uspěly ale i filmy jako Nabarvené ptáče Václava Marhoula, v němž se objeví bývalá věznice v brněnské ulici Cejl, nebo Modelář režiséra Petra Zelenky.

Po výzvě na výrobu následuje tak jako loni výzva na scénáře, na které bude vyhrazeno půl milionu korun. O přidělení dotací rozhodne sedmičlenná správní rada. Vedle Hýblera a Fišera a Ivany Košuličové z Filmové kanceláře Brno v ní zasedají čtyři odborníci, a to scénárista Štěpán Hulík, marketingový specialista v oboru audiovize Marek Loskot, filmový distributor a současný umělecký ředitel slovenského Febiofestu Přemysl Martinek a producentka a vedoucí katedry produkce Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze Karla Stojáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám