Hlavní obsah

Premiéry mají jazzová opera i klasická opereta

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéry divadelního týdne od 23. ledna nabídnou divákům mimo jiné quasi jazzovou operu Ernsta Krenka i klasickou Lehárovu operetu.

Foto: Patrik Borecký

Opera Jonny vyhrává se do Prahy vrací po více než devadesáti letech.

Článek

Opera Jonny spielt auf! (Jonny vyhrává) skladatele s českými, rakouskými i německými kořeny měla premiéru v únoru 1927 v Lipsku a ještě téhož roku ji v Praze uvedl soubor Nového německého divadla v nastudování Alexandra Zemlinského. Do Prahy se tedy vrací po více než devadesáti letech.

Operu s expresionistickými i filmovými prvky a hudbou inspirovanou jazzem nastudoval se souborem Státní opery pražského Národního divadla americký dirigent Stefan Lano, který s ní má bohaté zkušenosti, a režisér David Drábek. V hlavních rolích se představí Jonathan Stoughton, Petra Alvarez Šimková, Jiří Rajniš, Igor Loškár a Vanda Šípová. Premiéry se uskuteční 24. a 26. ledna v historické budově Národního divadla.

Téhož dne má v pražském Hudebním divadle Karlín premiéru klasická opereta Franze Lehára Veselá vdova. Inscenace v režii Martina Otavy a v hudebním nastudování Norberta Baxy vznikla v koprodukci karlínské scény s operou plzeňského Divadla J. K. Tyla, kde bude mít premiéru až 2. února.

V hlavní roli, elegantní vdově Haně Glawari se představí operní sopranistka Lívia Obručník Vénosová. „S Veselou vdovou jsem se setkala poprvé před sedmi lety, byla to má první opereta a současně i velké ponaučení,“ vzpomíná Vénosová.

Pražské Divadlo Na Jezerce uvede 24. ledna světovou premiéru divadelní adaptace novely Jaromíra Rašína Sláva strojů a měst. Inscenaci nastudoval a hlavní roli hraje herec a improvizátor Jaroslav Dušek, který příběh německého redaktora a dvou amerických inženýrů u českého včelaře nazývá „bzučivou groteskou“. Hravou scénu vytvořil Petr Nikl a hudební design Ondřej Smeykal.

Z dalších premiér tohoto týdne zaujme nová inscenace u nás málo uváděné novodobé klasiky absurdního dramatu 20. století Král umírá z pera rumunsko-francouzského dramatika Eugèna Ionesca, která 24. ledna otevře nový komorní prostor Divadlo 12 činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. V režii Vojtěcha Štěpánka ztvární hlavní postavu František Večeřa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám