Hlavní obsah

Na Oscary nominovali filmy Bohemian Rhapsody, Black Panther i Roma

• Aktualizováno

Akademie v úterý oznámila nominace na Oscary, nejslavnější filmové ceny světa. Na nejlepší film roku kandidují Black Panther, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, Favoritka, Roma, Zelená kniha, Zrodila se hvězda a Vice. Nejvíc nominací (deset) mají shodně dramata Roma a Favoritka.

Trailer k filmu Bohemian Rhapsody Video: CinemArt

 
Článek

Na nejlepšího herce v hlavní roli nominovali Christiana Balea (Vice), Bradleyho Coopera (Zrodila se hvězda), Willema Dafoea (At Eternity's Gate), Ramiho Maleka (Bohemian Rhapsody) a Viggo Mortensena (Zelená kniha). Na nejlepší herečku Yalitzu Apariciovou (Roma), Glenn Closeovou (The Wife), Olivii Colmanovou (Favoritka), Lady Gaga (Zrodila se hvězda) a Melissu McCarthyovou (Can You Ever Forgive Me?).

Za režii byli nominováni Spike Lee (Blackkklansman), Pawel Pawlikowski (Studená válka), Yorgos Lanthimos (Favoritka), Alfonso Cuarón (Roma) a Adam McKay (Vice).

Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Rami Malek podal v roli Freddieho Mercuryho přesvědčivý výkon.

Za ženský herecký výkon ve vedlejší roli byly nominovány Amy Adamsová (Vice), Marina de Tavira (Roma), Regina Kingová (If Beale Street Could Talk), Emma Stoneová (Favoritka) a Rachel Weiszová (Favoritka).

Foto: Cinemart

Z filmu Favoritka

Z mužů to jsou Mahershala Ali (Zelená kniha), Adam Driver (Blackkklansman), Sam Elliot (Zrodila se hvězda), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) a Sam Rockwell (Vice).

Foto: Netflix

Ukázka z filmu Roma

Na nejlepší cizojazyčný film kandidují Capernaum, Never Look Away, Roma, Studená válka a Zloději. V oblasti dokumentárních filmů mají šanci díla Free Solo, Hale County This Morning, This Evening, Minding the Gap, Of Fathers and Sons a RBG.

Nominace na filmovou píseň roku mají skladby All The Stars z filmu Black Panther, I'll Fight z filmu RBG, Shallow z filmu Zrodila se hvězda, The Place Where Lost Things Go z filmu Mary Poppins se vrací a When A Cowboy Trades His Spurs For Wings z filmu The Ballad of Buster Scruggs.

Foto: Aerofilms

Zelená kniha (Green Book) s Viggo Mortensenem

Na nejlepší celovečerní animovaný film kandidují Úžasňákovi 2, Psí ostrov, Mirai, Raubíř Ralph a internet a Spider-Man: Paralelní světy. Cenu za kameru si mohou odnést snímky Studená válka, Favoritka, Never Look Away, Roma a Zrodila se hvězda.

V kategorii adaptovaných scénářů figurují The Ballad of Buster Scruggs, BlacKkKlansman, Can You Ever Forgive Me?, If Beale Street Could Talk a Zrodila se hvězda. Z původních scénářů mají nominaci First Reformed, Zelená kniha, Roma, Favoritka a Vice.

Foto: Disney

Úžasňákovi 2

Za filmovou hudbu byly nominovány snímky Black Panther, Blackkklansman, If Beale Street Could Talk, Psí ostrov a Mary Poppins se vrací, za střih Blackkklansman, Bohemian Rhapsody, Favoritka, Zelená kniha a Vice.

Oscary budou předány v Los Angeles v noci z 24. na 25. února.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

OSCAR: Nominace na nejlepší film

Black Panther

BlacKkKlansman

Bohemian Rhapsody

Favoritka

Roma

Zelená kniha

Zrodila se hvězda

Vice

Reklama

Výběr článků

Načítám