Hlavní obsah

Virtuální realita, Amazonky a první sex v krátkých filmech

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se bát? Zažít výlet do virtuální reality? Vidět to nejlepší ze světa i z Česka? Vyrazte od 23. do 27. ledna na 14. ročník Festivalu krátkých filmů Praha. A vzít s sebou můžete také děti. Organizátoři akce totiž tradičně myslí rovněž na ně. Novinky.cz vám přináší pár ukázek z toho, na co můžete v příštích dnech zajít.

Prague Short Film Festival - festivalový trailerVideo: Prague Short Film Festival

 
Článek

Ve čtyřech blocích mezinárodní soutěže najdete na festivalu dvacítku filmů ze 17 zemí, mimo jiné z Kanady, Ázerbájdžánu, Jižní Koreje nebo Austrálie. V pátek 25. 1. pak bude v kině Pilotů věnován českým krátkým filmům.

Virtuální zóna u Pilotů

Již druhým rokem nabídne festival také možnost seznámit se s takzvanými VR projekty pracujícími s konceptem virtuální reality. Poběží v pražském kině Pilotů v tzv. VR zóně, a to 25. a 26. ledna.

Jedním z nich bude například Ostrov mrtvých režiséra Benjamina Nuela.

Prague Short Film Festival - Ostrov mrtvých Video: Prague Short Film Festival

Film je cestou časem, která začíná v obyčejném bytě a končí na konci všeho a na které je naším průvodcem Cháron, převozník do zásvětí. Tento VR projekt je volnou interpretací stejnojmenného obrazu švýcarského symbolisty Arnolda Böcklina z roku 1883. Zmíněné mistrovské dílo inspirovalo také Sergeje Rachmaninova k napsání symfonické básně, která tvoří skvělý soundtrack k tomuto projektu.

Sex pro začátečníky

Ve festivalové sekci Sex pro začátečníky se zase ocitnete v okamžicích, kdy vám dojde, že nevíte, co máte dělat, ani co se bude dít... Hrdinové filmů se hnutím osudu, případně vlastním rozhodnutím ocitají v situacích, jež je zaskočí. O to více, že se jedná o křehké momenty prvních sexuálních zkušeností.

Jedním z uváděných snímku bude i O Edovi a sexuální výchově Alice Seabrightové.

Prague Short Film Festival - Sex EdVideo: Prague Short Film Festival

Sekce S láskou, Gabriel

Čtyři krátké filmy Gabriela Abrantese. Absolvent The Cooper Union v New Yorku, vysoké umělecké škole ENSBA v Paříži, institutu současného umění Le Fresnoy ve francouzském Tourcoing se vedle filmu věnuje také uměleckým experimentům a videoinstalacím.

Na kontě má desítky samostatných i skupinových výstav a více než dvacítku krátkých filmů. Jeho filmy se promítaly na mnoha festivalech po celém světě a získaly řadu ocenění. Snímek Umělý humor byl mimo jiné vybrán do soutěže MFF v Berlíně a nominován na cenu Evropské filmové akademie. Jeho poslední dlouhý film si zase vysloužil pověst nejzvláštnějšího filmu Cannes 2018 a stal se vítězným snímkem sekce Týden kritiky.

Prague Short Film Festival - Stručná historie Princezny XVideo: Prague Short Film Festival

Sekce Amazona

Festivalová sakce Amazona zase divákům nabídne šestici příběhů vyprávěných především prostředím, detaily a gesty. Jsou to filmy divoké i podivné stejně jako jejich odvážné hrdinky. Svérázné snímky z Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru a Venezuely pohlíží na novodobé Amazonky odhodlaně čelící nástrahám nepředvídatelného regionu, ať už je přináší život přímo v neprostupné vegetaci, kam se odváží jen domorodí obyvatelé a guerilla, či v džungli moderního velkoměsta, kde vládne krutý zákon ulice.

Prague Short Film Festival - DamianaVideo: Prague Short Film Festival

Festival krátkých filmů Praha pořádá společnost Film Servis Festival Karlovy Vary, jež stojí i za MFF Karlovy Vary. Jeho vítěz získá odměnu dva tisíce euro. Porota může navíc udělit až dvě Zvláštní uznání.

Může se vám hodit na Zboží:

Festival krátkých filmů Praha

  • 14. ročník proběhne v Praze ve dnech 23.- 27. ledna 2019
  • Filmy jsou opatřené anglickými a českými titulky
  • Festivalová kina. Kino Světozor (Velký sál, Malý sál), www.kinosvetozor.cz. Kino Pilotů, www.kinopilotu.cz
  • Pragueshorts dětem. Kino Aero, www.kinoaero.cz.Bio Oko, www.biooko.net
  • Cena vstupenky 90 Kč. U dětských pořadu 100 Kč, v ceně jsou i výtvarné dílny.

Reklama

Výběr článků

Načítám