Hlavní obsah

Ruka noci podaná: Kniha o přípravě na nenadálé situace

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O knize s obrazným názvem Ruka noci podaná (Dokořán, 408 stran) vydané v rámci Knihománie lze říci, že pomáhá tomu, abychom nebyli překvapeni, ale připraveni na nenadálé krizové situace, ať už to může být blackout, ekonomická krize, nebo povodeň či velký požár.

Foto: Dokořán

Ruka noci podaná

Článek

Kolektiv pěti autorů pod vedením geologa a filozofa Václava Cílka píše o tom, co máme v takové chvíli dělat, co máme mít při sobě. Přinášejí podrobný soupis potřebných potravin a nástrojů, na které bychom neměli zapomenout.

V knize citují amerického sociologa Ronalda F. Ingleharta, který napsal, že žádná generace, která se narodila do éry blahobytu, tedy zejména generace dnešní, nemá zaručeno, že se dožije konce ve stejném blahobytu, či dokonce ve společnosti ještě blahobytnější.

Autoři nechtějí vyvolat paniku nebo stres. Nicméně pokládají naléhavé otázky: Dokázali bychom se uživit tím, co si sami vypěstujeme? Kolik lidí by dokázalo pěšky projít městem tam a sem, aniž by museli použít automobil nebo mapu v mobilu? Nakolik jsme samostatní?

Smyslem knihy je upozornit na to, že naše současná společnost žije v luxusu, a čím větší bude, tím bezbrannější pak společnost bude, pokud by jednou pominul. Proto se musí připravovat nejen jednotlivec, ale celá rodina.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám