Hlavní obsah

Akropole nabídne výjimečné koncerty na pomezí mezi free jazzem a etnickou hudbou

– Praha

V pražském Paláci Akropolis se příštím týdnu uskuteční několik koncertů na pomezí jazzu a experimentu. Vystoupí tam izraelská zpěvačka Victoria Hanna, turecký klarinetista Cüneyt Sepetçi i američtí freejazzoví The Pyramids.

Foto: Rachot/Alexis Marion

The Pyramids

Článek

Nejznámější jsou The Pyramids, kteří vystoupí ve čtvrtek. Prorazili na začátku sedmdesátých let, kdy se ve freejazzu začaly uplatňovat prvky africké hudby. Trio vedené saxofonistou Idrisem Ackamorem se vydalo studovat kořeny jazzu do Etiopie, Ghany a Keni. Po návratu natočilo tři alba Lalibela, King of Kings a Birth/Speed/ Merging, která byla doceněna až po letech, kdy se world music stala fenoménem.

V roce 2007 saxofonista Idris Ackamor skupinu obnovil s novými spoluhráči a spojuje v ní africkou hudbu s gospelem, free jazzem, jaký hráli Pharoah Sandres a Sun Ra, i s rapem. Poslední album An Angel Fell produkoval Macolm Catto z The Heliocentrics.

Už v pondělí se v Akropoli představí izraelská zpěvačka Victoria Hanna, která experimentuje s hlasem, přeskupuje slabiky a slova, přičemž využívá kabalistických textů a Šalomounovu Píseň písní. O hiphopový doprovod se postaral Tamir Muscat z Balkan Beat Boxu, ale na albu využila i smyčcový kvartet a čerpala i z tradic blízkovýchodní hudby.

Foto: Rachot

Cüneyt Sepetçi

Turecký klarinetista Cüneyt Sepetçi patří k virtuosům. V doprovodu využívá i čtvrttónové klávesy, aby mohl lépe reprodukovat arabskou melodiku. Velkou roli u něj hraje bohatý rytmický doprovod, kdy je kromě automatického bubeníka využita ještě darbuka a tapan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám