Hlavní obsah

Anna Netrebko připravila několik překvapení

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K zahájení světového turné si zvolila ruská sopranistka Anna Netrebko Prahu. Čtvrteční večer byla Smetanova síň Obecního domu zcela vyprodaná. Současná světová sopranistka číslo jedna nabídla nový program, jenž na rozdíl od předcházejících pražských koncertů byl převážně komorní, pouze s klavírním doprovodem Brita Malcolma Martineaua.

Foto: ČTK, .

Anna Netrebko v Praze.

Článek

Převažovala tvorba ruských skladatelů (Rachmaninov, Čajkovskij), ale dostalo se i na světové autory (Strauss, Debussy, Fauré aj.) a jako překvapení i na operní ukázky, árie z Pikové dámy, Louisy, Hofmannových povídek a Balady o Baby Doe Douglase Moorea. Zpěvačka měla na pódiu připraven stojan s notami a texty, ale použila ho pouze několikrát.

Překvapením bylo hostování mladého italského houslisty Giovanniho Andrey Zanona a ruské mezzosopranistky Zlaty Buličevové, která Netrebko doprovodila ve dvou duetech. Největší překvapení však čekalo pražské publikum ve druhé polovině večera, kdy velice slušnou češtinou zazpívala i Dvořákovu píseň Když mne stará matka.

Celý koncert zpívala Netrebko ve velké formě, s nádherně odstíněnou dynamikou vystihla náladu jednotlivých písní a árií, dokonce v několika jazycích i s perfektní angličtinou a francouzštinou. Její turné potrvá do 9. prosince, kdy ho zakončí koncertem v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám