Hlavní obsah

Prezident zavede v Americe fašismus. Série podle Philipa Rotha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Spiknutí proti Americe (The Plot Against America) již zesnulého Philipa Rotha se promění v televizní minisérii. V knize jde o populistického rasistu, který vyhrál volby a zcela změnil Ameriku.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Philip Roth na snímku z roku 2010

Článek

Šestidílná série vznikne pod hlavičkou HBO. Příběh má vyprávět z pohledu chudé židovské rodiny z New Jersey. Sledují politický vzestup Charlese Lindbergha, který nasměruje Ameriku k fašismu. David Simon a Ed Burns píšou scénář a budou i výkonnými producenty. David Simon má za sebou série jako The Wire, Generation Kill a The Deuce. Zatím není jasné, kdo se ujme hlavních rolí.

Shodou okolností letos vzniká ještě další adaptace Philipa Rotha přímo v ČR. Jde o Pražské orgie režisérky Ireny Pavláskové. Odehrávají se v 70. letech v Praze, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman a setká se s absurditou totality i večírky undergroundových umělců. Hlavní role dostali kanadský herec Jonas Chernick a Ksenia Rappoportová, držitelka prestižního ocenění pro nejlepší herečku MFF v Benátkách.

Americký spisovatel Philip Roth Prahu skutečně znal. Za komunismu k nám jezdil a setkával se s Kunderou, Klímou, Vaculíkem a dalšími. Pomáhal československým spisovatelům, za což se mu komunisté pomstili, když mu v roce 1976 odmítli vstup do země.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám