Hlavní obsah

V Praze i Brně se bude hrát pro Asii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO, PRAHA

V pražském Rudolfinu a ve velké sportovní hale na Vodově v Brně se tuto sobotu konají dva velké charitativní koncerty, jejichž výtěžek bude věnován na humanitární pomoc oblastem jihovýchodní Asie, zničených přírodní katastrofou.

Článek

Pražský koncert se uskuteční od půl osmé ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Vystoupí Jiří Stivín a Collegium Quodlibet, violoncellista Jiří Bárta, klavírista Milan Svoboda, bluesman Jan Spálený a další. Vstupenky je možné zakoupit v pátek v pokladně Rudolfina do 18 hodin a dvě hodiny před koncertem. Cena vstupenky je 300 korun a tzv.VIP pořídíte za 800 korun.

Výtěžek z benefičního koncertu, který připravil s pomocí agentury SQS a za podpory České filharmonie hudebník a skladatel Jiří Stivín, poputuje na konto obecně prospěšné společnosti Hand for Help, jež na ostrově Srí Lanka ve městě Galle vybudovala mobilní dětskou nemocnici. Organizace zde bude působit minimálně ještě půl roku. 

Sám Jiří Stivín na Srí Lance trávil se svou partnerkou dovolenou a na vlastní kůži zažili ničivý příliv vlny tsunami. Ihned po svém návratu se společně rozhodli obětem zemětřesení pomoci. O jejich rozhodnutí uspořádat benefiční koncert říká: "Nejzásadnějším impulsem pro uspořádání benefičního koncertu bylo prožití celé té hrůzy na vlastní kůži. Pak ještě vidět tu bezmoc, ve které místní obyvatelé zůstávají bez možnosti, že celou situaci sami zvládnou. Dětské oběti a utrpení místních byly tím nejotřesnějším zážitkem."

K poslechu barokní hudba i jazz

K vystoupení na dobročinném koncertě oslovil Jiří Stivín řadu svých hudebních kolegů. V první části vystoupí Jiří Stivín a Collegium Quodlibet, sestavený z předních interpretů barokní hudby, jako je varhaník Robert Hugo, violoncelista Petr Hejný, sopranistka Hana Blažíková nebo flétnistka Markéta Stivínová.

Po přestávce bude program patřit populárnějším žánrům, jako je jazz či blues, kde vedle Stivína vystoupí kytarista Jaroslav Šindler.

Návštěvníci se mohou těšit i na violoncellistu Jiřího Bártu s klavíristou Milanem Svobodou a v závěru na bluesovou formaci Jana Spáleného a jeho ASPM s Michalem Gerou na křídlovku, Filipem Spáleným na tubu a baskytaru a Filipem Jeníčkem na bicí nástroje. Všichni hudebníci vystoupí bez nároku na honorář.

Jiří Stivín zamýšlí pořádat podobné charitativní akce pravidelně a výtěžek vždy věnovat potřebným.

Rockovější Brno chystá akcí hned několik

Na programu se objevila jména jako Iva Bittová, Chinaski, Support Lesbiens, Roman Horký (Kamelot), Ivan Hlas, Laputa, Narvan, Vypsaná Fixa, Iva Frühlingová či Arnošt Goldflam. Všichni vystupující, technika a pořadatelé se této akce zúčastňují bez nároku na honorář.

Cílem akce je humanitární pomoc postiženým oblastem jihovýchodní Asii prostřednictvím Člověka v tísni. Díky sponzorům, z jejichž dotací jsou hrazeny všechny náklady spojené s pořádáním akce (např. cestovní náklady, energie, tisk plakátů či vstupenek...) bude celé vybrané vstupné převedeno na konto Člověka v tísni.

Vystoupí Vypsaná Fixa i Iva Frühlingová

Cena vstupenky byla stanovena na 200 korun a celkový výtěžek koncertu může při vyprodání sálu dosáhnout až 900 tisíc korun, což je neskromný cíl celého projektu.

Akci spolupořádají agentury Last Minute Management, Glanc a Ano Agency v úzké spolupráci s Člověkem v tísni.

Tímto brněnský program na pomoc Asii nekončí. V sobotu se uskuteční benefiční koncert pro Bandu Aceh v Divadle v 7 a půl, 4. února proběhne na Flédě taneční párty, jejíž výtěžek bude předán Adře a 14. února, v den zamilovaných, za jedno vstupné můžete navštívit tři kluby - Flédu, Alternu a Starou Pekárnu (zahrají Čankišou, Budoár Staré Dámy, Radium.nfo, Stivín a další). Výtěžek z této akce bude věnován na konto Unicef.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám