Hlavní obsah

Balanescu Quartet představí skladby z chystané desky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn

Smyčcový Balanescu Quartet patří k nejzajímavějším souborům posledního čtvrtstoletí. Před středečním koncertem v pražském Paláci Akropolis prozradil Novinkám jeho vedoucí, první houslista a skladatel Alexander Balanescu, že na programu budou i nové kompozice.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Alexander Balanescu v Praze

Článek

„Zahrajeme stručnou retrospektivu repertoáru Balanescu Quartetu, materiál z našich alb Luminitza a Maria T a představíme i nové album, které teprve vyjde,“ uvedl pro Novinky houslista.

Transrapsodia je inspirovaná Rumunskou rapsodií Georga Enescua. Balanescu dodal, že Transrapsodia uzavírá trilogii, které zahájilo album Luminitza, jež vzniklo, když se po dlouhém exilu poprvé po roce 1989 vrátil do Rumunska a inspiroval ho folklór. Navázala na něj deska Maria T, která byla poctou životu a dílu zpěvačky Marie Tanasové, která čerpala z lidové hudby.

„Chtěl jsem zakončit trilogii a uzavřít kruh svých skladeb vycházejících z mého dynamického vztahu k rumunské hudbě novou kompozicí inspirovanou nejpopulárnější Enescuovou skaldbou. Rumunskou rapsodií číslo 1. Ta reprezentuje Enescuovu silnou a organickou vazbu na tradiční rumunskou hudbu a je také prostředkem, který ukazuje jeho umění skvělé orchestrace. Tato trilogie desek reprezentuje moji cestu rumunským kulturním prostorem od folklóru k nejvyšším vrcholům klasické hudby, která nikdy neztratila vazbu na tradiční rumunskou lidovou hudbu a jejího ducha,“ dodal Balanescu.

Celosvětově se ale Balanescu Quartet proslavil především upravením elektronické hudby Kraftwerk po smyčcové kvarteto: „Chtěl jsem dokázat, že Kraftwerk neměli pravdu, když říkali, že akustické nástroje jsou mrtvé. A taky jsem chtěl dokázat, že smyčcové kvarteto může být stále aktuální, odpovídající i naší době.“ [celá zpráva]

Alexander Balanescu žije už čtyřicet let v Londýně a jeho ženou je členka jeho souboru, violistka Katie Wilkinsonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám