Hlavní obsah

Japonci obdivují českou tvorbu pro děti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V japonském Tokiu probíhá ke stému výročí založení Československa výstava Českých center zaměřená na ilustrátory komiksů a knih pro děti a mládež pod názvem 12 světů – Ilustrátoři současné české knihy pro děti.

Foto: České centrum

Výstava v japonské metropoli

Článek

„Česká ilustrace je pojem, který v Japonsku pomáhali ustanovit už autoři jako Miroslav Šašek, Helena Zmatlíková, Zdeněk Miller nebo Jiří Trnka. Díky tomu má výstava 12 světů v Japonsku odrazový můstek v podobě značného zájmu japonské veřejnosti o české ilustrované knihy. Japonci si u českých tvůrců cení především mimořádné kreativity a propracovanosti jejich ilustrací. Svou podstatou zapadají české ilustrované knihy pro děti do populárního japonského konceptu roztomilé kultury „kawaii bunka“, což je jeden z důvodů pro jejich oblíbenost napříč společenskými i věkovými kategoriemi,“ sdělil za České centrum Tokio Jakub Válek.

Zastoupena je hlavně mladá a střední generace - David Böhm, Pavel Čech, Dan Černý, Lucie Dvořáková, Renáta Fučíková, Vendula Chalánková, Lucie Lomová, Galina Miklínová, Petr Nikl či Jaromír Plachý.

„Japonští návštěvníci se mohou mimo jiné seznámit s tvorbou multižánrového umělce Petra Nikla, originálními Lichožrouty z pera Galiny Miklínové nebo vyšívanými pohádkami Venduly Chalánkové. Výstava samotná je tvořena informačními panely v japonštině, které kromě ukázek z jednotlivých děl nabízejí také informace o autorech a jejich bibliografii,“ dodal Válek.

„Kromě seznámení japonských návštěvníků se současnou českou ilustrátorskou scénou je našim cílem především upozornit na tato výjimečná díla japonské nakladatele a v ideálním případě zajistit japonské vydání některé z přítomných knih,“ řekla ředitelka Českého centra Tokio Eva Takamine.

Reklama

Výběr článků

Načítám