Hlavní obsah

V Benátkách ocení Vanessu Redgraveovou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednaosmdesátiletá britská herečka Vanessa Redgraveová si na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, který se uskuteční 29. srpna až 8. září, převezme čestného Zlatého lva za celoživotní dílo. Informoval o tom ředitel jedné z nejstarších filmových festivalových přehlídek světa Alberto Barbera.

Foto: ČTK

Vanessa Redgraveová má na kontě na osmdesát filmových rolí.

Článek

Podle jeho slov je Redgraveová jednou z nejlepších hereček moderního filmu, mimořádně kreativní a citlivou umělkyní, která umí ztvárnit i komplikované charakterové postavy. Vyzdvihl rovněž její přirozenou eleganci, vrozenou přitažlivost a mimořádný talent.

Redgraveová pochází z významné herecké rodiny, jejíž umělecké kořeny spadají až do devatenáctého století, přičemž i oba její rodiče byli herci. Britskou Central School of Speech and Drama ukončila v roce 1957 a od té doby hrála divadlo a později se prosadila i ve filmovém světě. Svou první významnou divadelní roli dostala v roce 1961 v Britské královské shakespearovské společnosti.

Jako filmová herečka se představila mimo jiné ve snímcích Zvětšenina, Vražda v Orient expresu, Julie, Dům duchů, Stopy ve sněhu, Mission Impossible, Pokání nebo Komorník. Je držitelkou cen Oscar, BAFTA, Tony, Zlatého glóbu i Grammy. Během své více než šedesát let trvající herecké kariéry se představila ve více než osmdesáti filmech.

Na 75. ročníku MFF v Benátkách si Zlatého lva za celoživotní dílo převezme i kanadský režisér David Cronenberg, což organizátoři oznámili již dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám